Даниел Митов: Смяната на Бокова с Георгиева е рискован ход, който според нас беше задължителен

Даниел Митов: Смяната на Бокова с Георгиева е рискован ход, който според нас беше задължителен
www.mfa.bg
A A+ A++ A

 

В обширна публикация в социалната мрежа Фейсбук външният министър Даниел Митов изрази позицията си след неубедителното представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

Митов, който е в Хага, не коментира исканията за неговата оставка, направени по-рано днес от БСП, АБВ и ЕНП.

„България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН. Приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус. Затова предприемхме необходимото, макар и с рискован ход в последния момент, като направихме нова номинация и предложихме нова кандидатура в лицето на г-жа Кристалина Георгиева. Тя получи много симпатии след изслушването си. Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване”, пише Даниел Митов, съобщава БГНЕС.

Българското правителство е било наясно с това, че две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност ще наложат вето на Ирина Бокова и затова са предприели хода по смяната с Георгиева. „Понякога в дипломацията подобни ходове могат да бъдат успешни. За съжаление в случая нямахме никакво време да се подготвим, за да може г-жа Кристалина Георгиева да спечели достатъчна подкрепа. Трябва да кажем и нещо друго: цялата минала седмица слушахме как ни убеждаваха от опозицията, че тези индикативни гласувания нямали абсолютно никакво значение. И как тепърва започвало състезанието. Какво стана с всички тези аргументи? Не само, че индикативните гласувания имат значение, но те са и изключително важни. И виждаме, че около тях се оформя консенсусът за избора. Г-жа Бокова беше трета, след това пета, после шеста, вчера шеста, т.е. тя изобщо не променя резултата си освен в малки амплитуди с един-два гласа. Тя беше в средата на класирането и нямаше абсолютно никакви шансове. Още повече, че вчера й беше наложено вето от две държави - постоянни членки на Съвета за сигурност. Не знам защо нашите опоненти това го пропускат и го забравят. В момента някои партии ползват г-жа Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други”, казва още Митов.

В заключение той още веднъж казва, че кабинетът е трябвало да направи смяната на българската кандидатура за ООН. „За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа”, заключва външният министър.

#генерален секретар на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"