Тони Блеър се връща в политиката?

Тони Блеър се връща в политиката?
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Бившият премиер от Лейбъристката партия Тони Блеър намекна, че може да се върне в политиката, за да поведе борба срещу „еднопартийната държава“, която консерваторите са създали във Великобритания.

По думите му подобно състояние на страната е възможно заради слабите позиции на лейбъристите, съобщава БГНЕС.

В интервю за списание „Ескуайър“, цитирано от в. „Индипендънт“, Блеър заяви, че се чувства мотивиран, но няма да издава повече за евентуалната си позиция в политиката.

„Не знам дали има роля за мен... В момента съществува лимит на това, което искам да кажа за собствената си позиция“, каза той. „Накъде ще тръгна оттук нататък? Какво точно ще правя? Това остава отворен въпрос“, допълни Блеър.

Бившият лейбъристки лидер обяви през септември, че ликвидира голяма част от частния си консултантски бизнес, като смята да остави за благотворителност значителна част от средствата си. Тогава той посочи, че смята да прекара 80% от времето си в благотворителна дейност.

Тогава се появиха спекулации, че по този начин бившият премиер разчиства пътя си за завръщане в политиката.

В своето интервю за „Ескуайър“ Блеър допълни, че настоящото ръководство на Лейбъристката партия „живее в един свят, който е много, много отдалечен от начина, по който мислят по-голямата част от хората“. По думите му настоящият лейбъристки лидер Джеръми Корбин не би могъл да стане премиер, тъй като неговите политики „не работят“ и са „погрешни“.

„Те всъщност са форма на консервативизъм... Това, което предлагат, е смесица от фантазия и грешки“, допълни Блеър.

Евентуалното завръщане на бившия премиер в политиката обаче няма да премине без трудности, пише „Индипендънт“. Той стана особено непопулярен след излизането на доклада на комисията „Чилкот“, която разследва включването на Великобритания във войната в Ирак, което стана по време на мандата на Блеър.

През юли комисията заключи в своя доклад, че Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване“ на иракска армия от оръжия за масово поразяване. „Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни“, заяви тогава председателят на комисията Джон Чилкот. В доклада се посочва също, че година преди началото на войната в Ирак Блеър е обещал на тогавашния американски президент Дрордж Буш, че ще бъде с него „каквото“ и да се случи.

Блеър пое и критики заради това, че е работил като съветник на казахстанския президент Нурсултан Назърбаев, за което самият Блеър каза, че съжалява.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"