ВАС настоява да бъде отменено решението на ЦИК за медийните пакети

ВАС настоява да бъде отменено решението на ЦИК за медийните пакети
e-razgrad.bg
A A+ A++ A

 

Върховният административен съд /ВАС/ прие за основателна жалбата на Единната народна партия /ЕНП/ срещу скандалното решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за медийни пакети за предстоящите избори на 6 ноември, пише БГНЕС.

В жалбата на ЕНП срещу дискриминационното решение на ЦИК до ВАС се казва, че “решението е постановено в нарушение на материалния закон, неправилно е и необосновано, поради което настояваме да бъде отменено като незаконосъобразно”.

В нея се посочва още, че “ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век”.

„С решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“, подчертават от ЕНП.

Жалбата на ЕНП засяга Решение № 3707 – НР от 3.10.2016 г. на ЦИК относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в националния референдум на 6 ноември 2016 г. в частта, в която с решението е ограничено използването на медийните пакети съгласно чл. 178 ИК само „чрез доставчиците на медийни услуги - телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“ – т. 2 и т. 9, в която е дадено недопустимото тълкуване на медийна услуга за „целите на настоящото решение“. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"