От днес участниците в изборите задължително подават информация за кампанията си в Сметната палата

От днес участниците в изборите задължително подават информация за кампанията си в Сметната палата
forumnews.bg
A A+ A++ A

 

Сметната палата отваря на 7 октомври Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) за подаване на информация от участниците в изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември 2016 г., пише БГНЕС.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 12 октомври данни за вписване в регистъра на СГС, наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет, както и на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност. Трябва да бъдат посочени и имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност; имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения; имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата; имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Информацията трябва да се изпраща в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Сметната палата осигурява възможност информацията за ЕРИК да се подава по три начина: чрез попълване на данните в WEB форми и подписване с електронен подпис; чрез попълване на данните в WEB форми, като регистрацията е с използване на потребителско име и парола; чрез изпращане на хартиен и електронен носител по пощата или с куриерска служба.

Подробни указания и образци на документи са публикувани в интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол – избори“, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания, на стойност над 1000 лв., се извършва по банков път.

Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция, за един инициативен комитет и регистрирания от него кандидат, съответно кандидати, не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година.

Физически лица във връзка с предизборната кампания може да предоставят за безвъзмездно ползване на партия, коалиция или инициативен комитет само собствени движими и недвижими вещи, както и да им предоставят безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.

Когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата, дарителят представя декларация по образец за произхода на дарените средства.

Когато общият размер на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, надхвърли една минимална работна заплата, той представя декларация по образец за произхода на средствата.

Когато физическо лице предостави за безвъзмездно ползване свои движими или недвижими вещи за предизборната кампания, то представя декларация по образец за собствеността на тези вещи

Партия, коалиция или инициативен комитет във връзка с предизборната кампания не може да получава: анонимни дарения под каквато и да е форма. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че също са анонимни; средства от юридически лица и от еднолични търговци; средства от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които имат избирателни права по кодекса; средства от религиозни институции; средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"