Борисов: Най-ниското ниво с контрабанда на цигари за последните 10 години

Борисов: Най-ниското ниво с контрабанда на цигари за последните 10 години
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Със задоволство отчитаме резултати, които сочат за спад на контрабандните цигари в страната, каза премиерът Бойко Борисов на втората за годината работна среща по „Инициативата срещу незаконната търговия“.

На нея беше отчетено намаляване на дела на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на 2016 г. до 8,1% при 8,3% към края на четвъртото тримесечие на 2015 г, пише БГНЕС.

Това е най-ниското ниво на нелегална търговия с продукта за последните девет години, но областните дирекции на МВР с по-слаби резултати – Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, трябва да дадат обяснение за оставащите по-високи нива на контрабанда, посочи премиерът. Той им даде едномесечен срок за намаляване на разпространението на нелегални цигари. В противен случай ще последват уволнения, каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов посочи, че мерките за борба с контрабандата във всичките й разновидности – и на алкохол, и на горива, на месо, захар, производството на неистински парични средства, се оценяват високо от международните партньори на България. Той даде примери с признанието, получено от Европол, Испания, Унгария, Австрия за разбитите нелегални фабрики за цигари и за фалшиво евро. „Те бягат от България, защото цялата мощ на държавата се изсипа на главата им. И това ще продължи докато ние сме на власт”, каза Борисов.

Той поздрави всички институции, ангажирани в противодействието на контрабандата – полиция, ГДБОП, митниците, прокуратурата, чиито усилия са довели до 3,7 млрд. лв. повече приходи за последните две години. По думите му, тези допълнително събрани средства създават възможности за провеждане на социални политики, изграждане на инфраструктура и изплащане на стари дългове.

„Една от причините да ни искат оставките – и едните, и другите, е тази – борбата с контрабандата. Иначе 3,7 млрд. лева отиват в контрабандистите”, коментира Борисов. „Усилията ни дават резултати и мога да гарантирам, че правителството в това отношение ще бъде неотстъпчиво. И крачка назад няма да направим. Ще бъдем още по-сурови. На максимум ще изстискаме възможностите на приходните агенции”, заяви още Борисов.

Той посочи, че вече са затворени всички контрабандни канали и изказа предположение, че, предвид голямата граница със Сърбия и Република Македония, е възможно там да има пропуски. Премиерът обаче сравни резултатите в България с тези в останалите европейски държави, които отчетливо са в полза на страната ни. „Затова ни искат оставката. Защото това е възможност наново да правят тези работи... Тези, които ни искат оставката, да кажат защо не са събирали тези приходи преди”, подчерта Борисов.

За организирания протест от БСП той коментира: „Аз видях само депутатите и общинските съветници на БСП вчера”.

Инициативата за борба с незаконната търговия стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. Незаконната търговия с цигари е сериозен проблем за страната и срещу нея трябва да бъдат впрегнати всички усилия и средства, тъй като тя стимулира организирана престъпност, лишава държавата от данъчни приходи, създава риск за потребителите, поощрява тютюнопушенето сред младите хора, вреди на законните търговци и влияе негативно на заетостта в България.

Всяка година компаниите възлагат на независима агенция провеждането два пъти в годината – през второто и четвъртото тримесечие, на проучване за нивата на потребление на цигари, непредназначени за местния пазар, и представят резултатите на компетентните институции и на широката общественост. Проучването се осъществява по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. 

#Хасково #Пловдив #Пазарджик #Русе Европол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »