Борисов: Ще регулираме миграционния процес, ако прекратим войната в Сирия

Борисов: Ще регулираме миграционния процес, ако прекратим войната в Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Цялата дипломация на Европа трябва да се насочи към прекратяване на военните действия, на първо място в Сирия. Това заяви премиерът Бойко Борисов при участието си в организирания от ЕНП Жени конгрес в София „Миграция и интеграция: влиянието върху жените”, съобщи БГНЕС.

По думите на Борисов всеки един от лидерите в Европа има достатъчно контакти, а Комисията, Европарламентът и Европейският съвет разполагат с лостове, за да повлияят на президентите на Русия и САЩ, на първите дипломати на тези страни да постигнат съгласие за Сирия. „Мигрантска криза за Русия и за САЩ няма. Всички идват в Европа, защото нашите лидери десетилетия наред са изграждали най-доброто място за живеене, изградили са ЕС, защото са били много по-прозорливи, изживели са стогодишни войни и сега… знаят, че каквито и недоразумения и трудности да има в Съюза, няма по-добро от мира и общите действия”, заяви Борисов.

Той определи темата „миграция и интеграция” като основната, в която се сблъскват хуманността, добротата, желанието на всяка жена, всяка майка да помогне и от друга страна – огромният натиск върху европейското общество и породените страхове. Премиерът припомни кадрите с удавени малки деца и изпитаното от всички чувството на жал и срам, че това се допуска в XXI век. „Тогава именно всички държави с развита демокрация откликнаха да помогнат на тези хора, които бягат от войната. И аз продължавам да смятам, че тези, които бягат от войната, особено там където има и наша намеса – на Европа, на страните от НАТО, сме длъжни да си понесем отговорността и да подпомагаме тези хора, защото ние го причиняваме”, каза Борисов. „Милиони убити, смазана инфраструктура. Представете си майките в тези държави – там, където е имало детска градина, вече я няма; там, където е имало болница, вече я няма… Къщата, апартаментът, жилището – вече ги няма. Представете си, че за миг видите такива картини за Европа – какво ще направите? Ще се обадите в партията, в парламента? Или първо ще видите къде са децата ви? Няма ли да потърсите друго място в света, каквото и да ви струва това, за да им намерите място за по-добро бъдеще”, попита Борисов.

Той посочи, че именно в този смисъл е говорил, че всяка нация има нужда от и от майка, „защото няма нещо по-силно от майчинския инстинкт”. Именно затова гласът на жените трябва да се чува навсякъде в институциите, категоричен беше Борисов.

Българският премиер подчерта, че ключово за търсенето на консенсус по темата за мигрантите в ЕС е било заседанието на Европейския съвет в Братислава и решението за затварянето на европейските граници. „Две години го говорим и… можеше, независимо, че идва от България, това предложение да бъде прието”, каза премиерът като отбеляза, че замитането на проблемите под килима не означава, че не съществуват.

Според него никой не би отхвърлил бягащи от войната хора, ако те потърсят помощ на официалните гранични пунктове. „Тогава всеки ще си отвори сърцето, ще си даде от залъка и ще помогне на тези бедстващи хора. Защото нашите ракети ги разрушиха – френските, английските, американските, руските и турските. Те разрушиха тези градове, тези държави… Опасно е за мен да говоря това, но това е истината. Защо трябва да чакаме десет години, за да се извиним, а не го прекратим веднага? Колко години и десетилетия ще чакат тези държави да им възстановим детските градини, училищата, домовете, да върнем училите и лекарите там? Колко милиарди ще трябват за това“, попита Борисов.

Той отново подчерта, че миграционният процес ще бъде регулиран едва с прекратяване на войната и създаването на възможност хората, търсещи спасение за живота си, да се върнат по родните си места. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »