ООН съветва Саудитска Арабия да отмени жестоките наказания на непълнолетни момичета

ООН съветва Саудитска Арабия да отмени жестоките наказания на непълнолетни момичета
jenite.bg
A A+ A++ A

 

Комитетът на ООН по правата на детето призова Саудитска Арабия да преустанови суровата дискриминация спрямо непълнолетни момичета и да отмени законите, които предвиждат пребиване с камъни, ампутация на крайници, линчуване и екзекуция за деца, пише БГНЕС.

Независими експерти на комитета съобщиха, че в кралството шариатът е над всичко, включително и над международната конвенция за правата на детето.

Комитетът изрази безпокойство във връзка с това, че „Рияд все още третира момичетата като пълноценни субекти на правото и продължава тежко да ги дискриминира както в законодателството,така и в на практика, като същевременно им налага патриархалната система”.

В Доклада се казва, че в Саудитска Арабия децата, навършили 15 години се обект на съдебно преследване наравно с възрастните и могат да бъдат осъдени на смърт.

През януари са били изпълнени смъртните присъди на 47 души, а четирима от тях са били под 18-годишна възраст при произнасяне на присъдата.

Експертите настояват Саудитска Арабия да забрани затварянето в единична килия и доживотни присъди спрямо деца, както и присъствието на непълнолетни на публични екзекуции.

Посочва се също, че всякакви форми на сексуално насилие над деца трябва да се третират като престъпление. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"