Статистика: Русе е сред най-засегнатите градове от телефонните измами

Статистика: Русе е сред най-засегнатите градове от телефонните измами
Източник: zadupnitsa.com
A A+ A++ A

Русе е в ТОП 3 на телефонните измами у нас, след София и Варна, по данни на прокуратурата. От началото на годината полицията в Русе работи по 51 случая на измамени граждани. Освен това регионът се счита за пионер в изобретяването на този вид престъпления, защото за техни автори се смятат бургуджиите, които живеят в град Ветово, предаде БНТ.

Впечатляващи са и приходите на престъпниците. От началото на годината те са успели да измъкнат от своите жертви в русенско сумата от 230 хиляди лева. Миналата година приходите им са били 250 хиляди. Най-големият им удар от измамена възрастна русенка е бил за 27 хиляди лева. С всеки изминал ден телефонните измамници стават все по-дръзки, а схемите им все по-изобретателни.

90 % от жертвите са русенци на над 70 години. Повечето живеят самостоятелно. Като истински психолози, телефонните измамници усещат най-малката слабост у потърпевшия и я използват. В един от случаите жертвата дори се е обадила на измамниците, за да се извини, че не е могла да им предаде цялата сума, която са ѝ поискали. Най-популярните схеми са свързани с искане на пари за лечение на близки, пострадали при катастрофа, мними печалби от томболи или награди от търговски вериги. Наясно са и с актуалните новини. Няколко русенци бяха ужилени покрай истерията с фалита на КТБ, други дадоха на мними лекари пари за ваксина срещу птичи грип.

В групата на измамниците всеки има своята роля, набират и помагачи по интернет, предимно за транспортни услуги срещу процент от сумата. На ден набират хиляди случайни телефонни номера, докато намерят подходящата си жертва.

#Русе #престъпниците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"