Български хакери удариха банковата сметка на Парис Хилтън

Български хакери удариха банковата сметка на Парис Хилтън
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

Българи са опитали да източат банкови сметки на известни личности от американския шоу бизнес. Една от жертвите е светската знаменитост Парис Хилтън. Нейната фалшифицирана ВИП карта е била изпратена у нас за експертиза. От МВР съобщиха, че сигналите от чужди служби за българи, които източват банкови сметки, се увеличават. Престъпниците избират все по екзотични дестинации. На този фон у нас вече се появяват напълно незабележими скимиращи устройства, предаде БНТ.

30 секунди е времето, за което скимиращото устройство снема данните от кредитните карти. То се монтира върху входа на карточетящото устройство.

"Поставя се рекламна лепенка с микрокамера. Нещо, което прилича на част от банкомата. Обикновено говорим за камера от мобилен телефон, която е миниатюрна. Целта е да се види ПИН-а", коментира Надя Петрова, отдел „Икономическа полиция" ГД ,,Национална полиция".

Нова тенденция в кражбите е източването на безконтактни карти за разплащане, твърдят от Икономическа полиция. Измамниците обикновено купуват ПОС терминали от чужди сайтове. Устройството се регистрира извън България. Необходими са поне 15 см разстояние от картата, за да се вземат пари от нея. Сумата е ограничена до 25 лв. И срещу двата типа измама съществува българска технология за защита. Специална лепенка може да се постави върху магнитната карта, каза още Петрова.

"По този начин лентата не може да бъде компрометирана по никакъв начин. Информацията от картата се приема от чипа, а не от магнитната лента. При чипа разбираме, че се правят опити, но това е много трудна и скъпа технология, за да може да бъде направена. Това е една карта, която всъщност предпазва, сложена между две банкови карти, от излъчване на сигнал от тези карти".

Този вид престъпност се развива с бързи темпове през последните 20 години, а устройствата, на които се натъкват разследващите стават все по незабележими. Заместник-градският прокурор Зорница Таскова коментира, че скимингър визуално не се различава от оригиналния вид на банкомата. "При леко издърпване обаче то се отделя. Има място за електронни компоненти и за изход, от където се извличат данните от компютър".

Оказва се обаче, че основната цел на престъпниците не са българските банкомати.

"Повечето тук се използва като база за обучение и оттук хората излизат навън. Използват се по-ниско развити страни. Защитата там е по-лесно преодолима - Тайланд, Виетнам, Южна Америка, Южна Африка. Там се поставят скимиращи устройства от хора, които стоят в хотели. След това парите по други канали се превеждат обратно в България", заяви главен инспектор Румен Богоев.

Българските престъпници са успели да копират информация от карти дори на световно известни личности. Направен е опит да се изтеглят пари дори от платинена карта на арабски шейх. По данни на "Икономическа полиция" са скимирани кодовете на известни личности от световния шоубизнес, както и са теглени пари от банковите им сметки.

Обикновено събраната информация от картите се изпраща в друга страна по интернет. Там се прави стиковка между извлечените данни и установените ПИН кодове. Понякога се отпечатват бели пластики с размера на банковите карти, където се записва открадната информация.

Данните показват, че средно всяка година има около 470 дела. В повечето случаи те са срещу неизвестен извършител. Според държавното обвинение проблем при установяването на извършителите е липсата на видеокамери около банкоматите, особено в малките население места. В случаите, при които има камери записът обикновено е с лошо качество.

"В хода на наказателно производство възпрепятства експертите изготвящи лицево-идентификационните експертизи да кажат с категоричност дали лицето подведено от нас под отговорност е идентично с лицето заснето от камерата", каза още Таскова. За подобен вид престъпления законът предвижда от 2 до 8 години затвор.

#Парис Хилтън #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници