Изборите вече са задължителни. Искат извинителни бележки

Изборите вече са задължителни. Искат извинителни бележки
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

На тези избори за първи път гласуването е задължително. Ако не можем да отидем до урните, ще трябва да посочим уважителна причина. За извинение ще се считат например, самолетни билети, командировъчни или болнични листове, припомня Нова телевизия.

"Избирателят, който не е упражнил правото си на глас по уважителни причини в два поредни избора, ще бъде заличен от избирателните списъци. Причините могат да бъдат всякакви. Ние не можем сега да обхванем всяка възможност", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

При всяка възможност можем да подготвим извинителна бележка - без текст по образец и без срок. Извинителните бележки, за да не участваме във вота на 6 ноември, ще трябва да подаваме в съответната община.

"Такива биха могли да бъдат пътуване или командироване в страната или извън страната на лице, което е ангажирано професионално, или заболяване", добавя говорителят на ЦИК.

Сватбата на влюбени българи обаче съвпада с деня на вота. Ариан и Светла признават, че когато са избрали дата за церемонията и празненството, еуфорията им е била толкова голяма, че не съобразили изобщо за съвпадението с избори. Двойката не знае дали от единия избор ще остане време за другия. А ако не успее, ще трябва да се извини с официален документ. Защото иначе ще бъдат изхвърлени от избирателната система.

За Ариан и Светла остава въпросът как да извинят отсъствието на гостите от изборните секции. "Покана и снимка от сватбата. Може като подаръци за гостите да напишем и извинителни бележки за всичките", шегуват се бъдещите младоженци.

Дори и да не бъдат извинени гостите на сватбата и заличени от списъците след още едни президентски избори, те не губят правото си на глас. Тогава просто трябва да подадем заявление отново да бъдем включени в списъка. Финансови глоби или други санкции законът не предвижда.

#избори #Александър Андреев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »