Кнежевич: В Босна трябва дагласуват като граждани, а не по етнически принцип

Кнежевич: В Босна трябва дагласуват като граждани, а не по етнически принцип
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Босна трябва да се отърве от апартейда, създаден с конституционното разделяне на мюсюлмани, сърби и хървати, смята анализаторът Гордана Кнежевич от "Радио Свободна Европа / Радио Свобода“, предаде БНР.

В интервю за предаването "Събота 150“ тя посочи, че националистическата карта е била решаващият фактор за победата на Милорад Додик и Бакир Изетбегович на местните избори миналата неделя. Според Кнежевич Дейтънската система трябва да бъде променена по такъв начин, че босненците да могат да гласуват като граждани, а не по етнически признак.

"Тази част от Босна - северозападният край, е много сложна за разбиране. Това е единственото място, където имаше истинска гражданска война. Имаше семейства, в които брат воюваше в босненска армия срещу брата си в отрядите на Абдич. Абдич първо подкрепяше Туджман, а по-късно Милошевич. Така той си спечели лоша репутация и без да броим лагерите, които управляваше, а там измъчваха пет хиляди души. Някои хора си спомнят за миналото му отпреди войната и вярват, че той може да прави чудеса. Жалко е, че босненските закони не пречат на лица, осъдени за военни престъпления, да се кандидатират за обществени длъжности", коментира още Кнежевич.

#Босна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"