Властите в Румъния вече не носят наказателна отговорност ако стрелят срещу престъпници

Властите в Румъния вече не носят наказателна отговорност ако стрелят срещу престъпници
Източник: www.bnews.bg
A A+ A++ A

Румънските полицаи и жандармеристи вече няма да носят наказателна отговорност, когато стрелят срещу престъпници, съобщава информационният сайт „Зиаре”.

Президентът Клаус Йоханис подписа снощи указ за обнародване на закона, внасящ изменения и допълнения в нормативен акт от 1996 г. за режима на огнестрелните оръжия и мунициите. 

В новия закон се посочва, че "използването на оръжие съгласно условията и в ситуациите, предвидени от закона, премахва наказателния характер на проявата и материалната отговорност на персонала на институциите от областта на отбраната, обществения ред и националната сигурност".

В закона се уточнява, че полицаите и жандармеристите ще могат да използват огнестрелно оръжие само след предупреждението: "Не мърдай или ще стрелям!". 

Оръжие може да се употреби и без предупреждение в определени ситуации, като терористични заплахи или вземане на заложници, когато нападателят е въоръжен. 

Законът посочва също, че "този, който е използвал оръжие, е задължен в най-краткия възможен срок да предприеме действия за оказване на първа помощ и медицинска помощ на ранените лица".

#Клаус Йоханис #полицаите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"