Американската икономика е генерирала 154 хиляди нови работни места за септември

Американската икономика е генерирала 154 хиляди нови работни места за септември
Източник: www.investor.bg
A A+ A++ A

Новите работни места, генерирани от икономиката на САЩ, нараснаха през септември по-слабо от прогнозите за втори пореден месец, но при добро повишение на заплатите, което предполага относително стабилно представяне на трудовия пазар преди очакваното от мнозина повишение на основните лихвени ставки на Фед към края на годината, предаде БНР.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) генерира през септември 156 000 нови работни места - под средните прогнози за 175 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха известна низходяща ревизия с общо 7000, като тези за юли бяха ревизирани рязко надолу до 252 000 (от 275 000), а данните за август се оказаха малко по-добри - повишение на заетостта с 167 000 (от предишна оценка за 151 000).

През първите девет месеца на годината средномесечният растеж на новите работни места се забави до 178 000 от 228 000 през 2015-а и от 251 000 през 2014-а година, но това е все още доста над разкриването на повече от 120 000 работни места, което е необходимо, за да продължи позитивната тенденция на по-нататъшно подобрение на трудовия пазар.

В същото време безработицата в САЩ през септември се повиши изненадващо до 5,0% за пръв път от април насам при прогноза за нейна стабилизация за трети пореден месец на ниво от 4,9%, но благодарение на нарастване с 444 000 на хората, които започват да се оглеждат за работа. "Нормата на заетост" (отношението на работещите към общата работна сила) стабилизира на нивото през август от 62,9%, задържайки над 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато миналия септември (най-ниско ниво от 1977 година).

През септември частният сектор на американската икономика генерира 167 000 нови работни места при очаквания за 170 000 и след 144 000 през август (възходяща ревизия от едва 126 хиляди), в държавния сектор бяха съкратени 11 000 работни места, докато техният борй в промишления сектор беше намален с 13 000.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ нарасна през септември на месечна база с 0,2% (повишение с 6 цента) до 25,79 долара на час, като на годишна база отбеляза очаквано повишение с 2,6% след повишение с 2,4% месец по-рано. Това е пореден знак, че продължаващото относително солидно затягане на трудовия пазар принуждава американските компании да плащат по-големи заплати, за да наемат допълнителен персонал. Продължителността на средната работна седмица през септември също оправда прогнозите, повишавайки се до 34,4 от 34,3 часа през август.

Трябва да се има предвид, че някои членове на Фед се безпокоят, че заплащането на труда може да започне да нараства рязко и това да доведе до по-солидно повишение на инфлацията, ако централната банка не предприеме мерки - главно чрез повишение на основните лихвени ставки, за да предотврати прегряване на икономиката на САЩ,

Днешният смесен до по-слаб от очакваното доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ вероятно ще занулира макар и малката вероятност за повишение на федералната фондова лихва на следващото заседание на Фед в началото на ноември - точно преди президентските избори в САЩ на 8-и ноември. Но докладът като цяло запазва голяма вероятността за повишение на лихвените ставки на последното за годината заседание през декември. Това сякаш се потвърждава от фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, които вече оценяват на едва 10% вероятността за повишение на американската лихва през ноември (от 15% преди данните), но и на 66% шансовете за подобен ход на Фед през декември (спрямо 63% преди днешния доклад).

Коментирайки днешните данни за CNBC, президентът на Фед на Кливланд - Лорета Местер отбеляза, че това е солиден доклад за състоянието на трудовия пазар и че растежът на заетостта отговаря на нейните прогнози. Тя също така отбеляза доброто повишение на доходите (на заплащането на труда) и посочи, че пазарните очаквания за предстоящо повишение на лихвата с 25 базисни пункта изглеждат коректни. Не трябва обаче да се забравя, че Местер беше един от тримата членове на Фед, които гласуваха на предходното заседание през септември за незабавно повишение на федералната фондова лихва.

Щатската валута обаче реагира негативно на по-слабото от очакваното повишение на новите работни места през септември, тъй като инвеститорите предпочитат да реализират печалби от закупените по-рано през седмицата долари.

Еврото поскъпва в рамите на деня с 0,45% към 1,1200 долара, като в същото време "зелените пари" се понижават с 0,9% към 103,00 йени и с 0,3% към 0,9780 швейцарски франка.

Британската валута продължава да се търгува под натиск от продажби около 1,2400 долара и в рамките на деня губи 1,5% от стойността си, но след нейният драматичен спад с над 6% в началото на днешната азиатска търговия.

#САЩ #Фед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »