Републиканците обсъждат смяната на Тръмп заради сексисткия скандал

Републиканците обсъждат смяната на Тръмп заради сексисткия скандал
Източник: www.razkritia.com6
A A+ A++ A

В Републиканската партия на САЩ се обсъжда възможността за смяна на милиардера Доналд Тръмп с друг кандидат на предстоящите на 8 ноември президентски избори, съобщи снощи влиятелният електронен вестник "Политико", цитиран от ТАСС. Според изданието Националният комитет на Републиканската партия (НКРП) възнамерявал през уикенда "да направи преоценка на своята стратегия".

"Политико" отбелязва, че в петък председателят на комитета Райнс Прибъс казал, че членовете на НКРП "ще имат 48 часа да преразгледат партийната стратегия след грандиозния сексистки скандал, свързан със старо изказване на Тръмп, разразил се през последните дни.

Прибъс предупредил, че острите критики срещу Тръмп от страна на неговите съпартийци окончателно ще погребат шансовете му за победа.

Изданието подчертава, че юристите на партията са стигнали до извода, че НКРП не може еднолично да приеме решение за смяна на кандидата. "Реалното положение е такова, че той може да бъде заменен, само ако сам се оттегли, или ако умре", съобщил един от осведомените републиканци.

За прекратяване на кампанията на магната започна да се говори, след като вестник "Вашингтон пост" публикува в петък видеозапис, датиран от 2005 г., в който се чува, как Тръмп в разговор с американския телевизионен водещ Били Буш си позволява редица вулгарни и сексистки изказвания по адрес на жените.

По данни на "Политико", получени от партийни източници, още на следващия ден юристите на НКРП са започнали да обсъждат въпроса може ли Тръмп да бъде сменен, като се има предвид, че бюлетините са вече напечатани, а в редица щати е започнало предварително гласуване.

"Комитетът има цяла армия от специалисти, които анализират член 9 от устава (отнасящ се до смяната на партийния кандидат - бел. ред.)", казал един от източниците пред изданието.

След публикуването на скандалните записи на Тръмп, към него се посипаха критики от всички страни, както от демократи, така и от републиканци. Милиардерът бе принуден да пусне специално видеообръщение, в което поднесе извинения. Той обаче каза, че публикуването на тези негови стари скандални изказвания е чисто и просто опит да се отвлече вниманието от проблемите, с които се сблъскват САЩ понастоящем. Вчера той обяви, че ще продължи борбата за президентския пост, въпреки нарастващия натиск срещу него.

Във връзка с новия скандал и британският в. "Дейли телеграф" си задава въпроса: какво ли би станало, ако Тръмп се оттегли и неговият подгласник Майк Пенс стане кандидат за президент?

Републиканската партия няма правомощията да смени своя собствен кандидат, отбелязва вестникът. Но ако натискът над Тръмп да изостави надпреварата по своя воля нарасне, то има правила за заменянето му с друг кандидат. Според член девет от правилника на НКРП, ако кандидат оттегли кандидатурата си поради смърт, влошено здраве или други причини, тогава комитетът може да избере нов кандидат. В този случай комитетът ще трябва да събере отново 2472-те делегати, които гласуваха за издигането на партийната кандидатура на конгрес през юли. Но ако стане прекалено късно, то тогава 168-те членове на комитета могат да гласуват за нов кандидат на мястото на оттеглилия се.

В такъв случай кандидатът за вицепрезидентът на Тръмп - Пенс, би бил фаворит, но не обезателно автоматичен избор. Други възможности са победените от Тръмп във вътрешнопартийната надпревара Пол Райън или Тед Круз.

#САЩ #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »