Французи протестират срещу плана за разселването на мигранти

Французи протестират срещу плана за разселването на мигранти
Източник: news.bnt.bg
A A+ A++ A

Жителите на няколко френски общини протестираха срещу настаняването в селищата им на имигранти от подобния на гето лагер в Кале, превърнал се в гореща точка на мигрантската криза в Европа, предаде БНТ.

Три различни прояви се провеждат днес в Пиерфьо дю Вар в Югоизточна Франция.

Кметът бе начело на няколкостотин души, протестиращи срещу правителственото предложение мигранти да бъдат настанени в изоставено крило на психиатричната болница, докато кандидатстват за убежище или се проучат други опции. Леви активисти организират собствено малко шествие, за да приветстват мигрантите.

Жандармерията бе само наблюдател, тъй като проявите тази сутрин бяха мирни. Крайнодесният "Национален фронт" (НФ) организира собствен антимигрантски протест по-късно през деня.

НФ призовава кметовете да дадат отпор на плана за разселване на мигрантите от Кале и организира протести в цялата страна този месец. Противопоставянето на миграцията е основен пункт в предизборната кампания на Марин льо Пен за президентския пост догодина.

Политици от НФ присъстваха също така на протест днес в Форж ле Бен. Над 200 души излязоха по улиците на града, за да протестират срещу наскоро пристигналите 40 афганистански мигранти от Кале, настанени в неизползвана сграда в центъра на града.

Демонстрации имаше и в град Монпелие, но там поддръжниците на мигрантите бяха почти толкова, колкото и противниците им - около стотина души от всеки от двата лагера.

Президентът Франсоа Оланд обеща да затвори лагера в Кале преди зимата и да настани около 9000 мигранти, които живеят там, в 164 селища във Франция, докато бъдат проучени случаите им. Лагерът в Кале бе бреме за френското правителство и символ на неуспеха на Европа да намери решение на мигрантската криза.

 

#мигрантската криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »