Управляващата партия "Грузинска мечта" води на парламентарните избори в Грузия

Управляващата партия "Грузинска мечта" води на парламентарните избори в Грузия
Източник: www.vestnikataka.bg
A A+ A++ A

Управляващата партия "Грузинска мечта" води на парламентарните избори в Грузия, обяви Централната избирателна комисия, след преброяването на близо една четвърт от бюлетините, подадени в секциите за гласуване, предаде БНР.

Председателят на Комисията Тамар Жвания каза, че партията е спечелила над 52 процента подкрепа, а за опозиционната "Единно национално движение" са гласували малко под 25 на сто.

Публикувани по-рано проучвания от типа "екзит пол" бяха прогнозирали победа за "Грузинска мечта" в помрачена от инциденти с взривове и стрелби предизборна обстановка. Партията е създадена и финансирана от милиардера Бидзина Иванишвили, натрупал състоянието си в Русия. Идва на власт през 2012 г. и поддържа политика на по-тесни връзки с Москва.

След военните конфликти от 2008 г., една пета от територията на Грузия все още е под контрола на проруските сепаратисти. Изборите се възприемат от наблюдателите като проверка за стабилността на страната, през която минават петролопроводи и газопроводи със стратегическо значение. Грузия традиционно се разкъсва между две посоки на ориентация - към Русия и Запада, отбелязва агенция Ройтерс.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »