ООН: Цивилни афганистанци бягат от Кундуз заради талибанско настъпление

ООН: Цивилни афганистанци бягат от Кундуз заради талибанско настъпление
Източник: news.bnt.bg
A A+ A++ A

Мирните жители на град Кундуз в Северен Афганистан продължават да го напускат при продължаващо седми ден настъпление на талибаните, предаде Франс прес, като напомни, че градът веднъж вече бе превзет от талибаните през септември миналата година.

По най-нови данни на Службата за координиране на хуманитарните дейности на ООН (OCHA) около 24 000 бегълци от Кундуз са пристигнали в съседните провинции Тахар, Балх и Баглан, както и в столицата Кабул.

Числеността на бягащите може да се увеличи, тъй като нови и нови семейства напускат района, уточни службата.

Ислямистките бунтовници атакуваха Кундуз на 3 октомври и противно на твърденията на властите, които увериха, че още вечерта за поели контрол, в града и околностите му продължават да се водят боеве въпреки намесата на специални сили.

Избягали цивилни разказали пред АФП, че талибаните използват домовете им, за да установят позиции, от които обстрелват армията с ракети. Това бе потвърдено и от говорител на министерството на отбраната, който каза, че задачата на армията се усложнява, тъй като талибаните използват жителите като човешки щит.

"В Кундуз се разиграва трагедия, защото правителството не успя да попречи на талибаните да завземат града", заяви депутатката от Кундуз Фатема Азиз пред телевизия "Толо нюз". Хиляди хора да принудени да бягат без да получават и най-малка помощ от властите. Никой не се и опитва да осигури на тези хора подслон, вода или храна, каза тя.

Единствените сведения за човешките жертви и за пострадалите до момента АФП е получила от ръководителя на регионалната болница - трима загинали и близо 300 ранени цивилни, докарани в болницата.

"Нямаме персонал, тъй като лекарите избягаха заради сраженията. Самата болница е същинско бойно поле, пълен хаос. Тежко ранени хора пристигат всеки ден", каза Абдул Хамид Алам.

В комюнике вътрешното министерство съобщи, че в последното денонощие в района са убити девет талибански командири и са ранени около 30 бунтовници.

#Кундуз #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"