На 90 години почина легендарният полски режисьор Анджей Вайда

На 90 години почина легендарният полски режисьор Анджей Вайда
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Световноизвестният режисьор Анджей Вайда почина в неделя вечерта във Варшава на 90-годишна възраст, съобщиха близките му и много полски медии, пише БГНЕС. От няколко дни той бе на границата между живота и смъртта.

Анджей Вайда представи лентата "Послеобрази", която Полша посочи за своя в надпреварата за най-добър чуждоезичен „Оскар“. Филмът разказва историята на художника Владислав Шчемински, който се опълчва срещу социалистическия реализъм и търпи ужасяващи последствия от това свое решение.

По случай юбилея на Вайда в много градове на Полша се организираха прояви в негова чест. В Лодз имаше изложба на афиши за негови филми от целия свят. В Краков - музикален концерт с композиции от филми на Вайда, а Полският национален музей показа проекта „Живописта във филмите на Вайда“, посветен на вдъхновението, което режисьорът, мечтаещ да стане художник, е черпел от картините.

Въпреки напредналата си възраст в последните си интервюта Вайда заявяваше, че възнамерява да продължи да работи. „Докато съм физически способен, искам да се трудя, да работя с екип от кинематографисти, да отговарям на техните въпроси и да се зареждам с енергия", казваше той.

Според режисьора за десетилетия творчество в личния му резерв са се събрали около 200-300 нереализирани проекта. Периодично се обръщам към миналото си, размишлявайки дали там не би могло да се намери нещо, което да е интересно на зрителите днес, казва той.

На 9 март той показа и последната си работа – документален филм за дружбата с художника Анджей Врублевски.

Анджей Вайда е роден на 6 март 1926 г. в Сувалки. Баща му – офицер от полската армия - загива в Катин. Въпреки желанието на семейството му той също да се посвети на военна служба, младият Вайда избира най-напред Академията за изящни изкуства в Краков, а след това Висшата кинематографическа школа в Лодз. Първата премиера на младия режисьор е през 1955 г. с филма „Поколение“.

Широк обществен резонанс не само в Полша, но и в света получават филмите му „Човекът от мрамор“, „Без упойка“, „Човекът от желязо“, „Дантон“.

Вайда също така е поставил близо 40 спектакъла в различни театри по целия свят.

Творчеството на режисьора е удостоено с редица престижни награди – той е лауреат на Московския кинофестивал, на френската кинонаграда „Сезар“, има „Златен лъв“ от Венецианския международен филмов фестивал , „Златна палма“ от фестивала в Кан. През 2000 г. Анджей Вайда е награден с „Оскар“ за приноса му за световното кино, а през 2006 – със „Златна мечка“ на Берлинския международен кинофестивал.

Режисьорът, който преживя творческо дълголетие отразявайки във филмите си сложната история на своята страна, почина от белодробна недостатъчност.

Той бе в болница и се намираше в изкуствена кома, посочи за АФП близък на семейството, пожелал анонимност. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"