Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича във вторник

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича във вторник
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Във вторник, на 11 октомври, изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Заявленията, подадени от сънародниците до миналата седмица, са надхвърлили като брой тези от 2014 година, предаде БНР.

"Промените в изборното законодателство водят до пълен хаос. Българите в чужбина вече не знаят какво да правят, както и държавните институции", коментира Стефан Манов, член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия и представляващ Обществения съвет на българите във Франция.

"Когато човек три години подред на три избора не е подавал заявление, за да има секция близо до мястото, където живее, защото е имало автоматично такава, нормално е той да не може от днес за утре да се пренастрои и да хукне да подава заявления. Не може да се сменя непрекъснато режимът и да се очаква стабилно поведение от избирателите", зачви още той.

По думите на Манов, в големите европейски столици ще има по една изборна секция. Режимът за подаване на заявления не спомага за нарастване на избирателната активност. "Български граждани в чужбина си поставихме за цел да покажем абсурдността на днешните изборни правила. С тази активна регистрация, която всеки път трябва да правим, отсъствието на постоянни избирателни списъци извън страната и респективно т.нар. фантоми в страната - ще покажем, че тези практики са несъстоятелни".

#Стефан Манов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »