Всички държавни архиви са отворени по случай Деня на архивиста

Всички държавни архиви са отворени по случай Деня на архивиста
thearhivist.wordpress.com
A A+ A++ A

 

На 10 октомври българските архивисти отбелязват своя професионален празник.

По този повод Държавна агенция „Архиви” организира специална пресконференция на тема: „65 години от създаването на държавните архиви в България”. Ще бъде представен и най-новият проект на агенцията - сайтът „Изобразително изкуство“ с дигитални изображения на съхраняваните в архивите творби на изобразителното изкуство от български и чуждестранни автори. В 17 часа вечерта ще се състои о официалното откриване на изложбата „Изкуство в архивите“ с художествени произведения, съхранявани в Централния държавен архив. Ще бъде обявена и инициативата „Читател на 2015 година“ и съответно читателят с най-голям брой посещения в архивите, пише БГНЕС.

По повод на годишнината Държавна агенция „Архиви” обявява 10 октомври за Ден на отворени врати за всички архиви в страната. Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната.

Посетителите в сградата на ул. „Московска“ № 5 ще могат да видят уникални и особено ценни архивни документи в читалните на Централния държавен архив и Държавен архив – София. Ще бъдат отворени и архивохранилища на Централния държавен архив. Любопитно е и мястото, където на документите се дава „нов живот“ – лабораторията по реставрация и консервация. Ще бъде демонстриран и процесът по дигитализиране на архивни документи. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"