Бойкотират правителството в Прищина заради комплекс „Трепча“

Бойкотират правителството в Прищина заради комплекс „Трепча“
ktul.com
A A+ A++ A

 

Косовските сърби ще бойкотират парламента и правителството заради решението на Прищина да промени в държавна формата на собственост на миннодобивния комплекс „Трепча“, пише БГНЕС.

Приет в събота законопроект предвижда да даде на правителството 80-процентен дял от комплекса „Трепча“. Сърбите твърдят, че комплексът, който се намира в района на Митровица, е сръбски имот, тъй като докато Косово беше южна провинция на Сърбия Белград инвестирал в него.

"След това погрешно решение ... ние решихме да замрази нашите постове", каза пред АФП вицепремиерът на Косово сърбинът Бранимир Стоянович. „Неприемливо е, че нашият глас не беше чут и не му беше обърнато внимание, когато проектът беше обсъждан от правителството. “Очакваме минимум консенсус в нашето сътрудничество с правителството по всички важни неща, но сега това не се получи", каза Стоянович.

Косовските сърби са част от управляващата коалиция и без тяхното съдействие правителството не разполага с мнозинство от две трети, нужно за решения, необходими за интеграцията на територията в Европейския съюз.

Промишленият комплекс „Трепча“ беше една от най-големите компании в бивша Югославия, осигурявайки работа на над 20 000 работници в 40 мини и заводи за добив и преработка на олово, цинк и сребро.

Контролът върху богатите ресурси на мините в „Трепча“ е ябълката на раздора между съперничещи си албански и сръбски етнически общности в Косово след края на войната от 1998-1999 г.

Етническото албанско мнозинство обяви независимост от Сърбия през 2008 г. повече от 100 страни са го признали за независима държава, но сред тях не са нито Сърбия, нито нейният съюзник Русия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници