Христов: Ще настояваме да затварят предприятията, които дават невярна информация на потребителите

Христов: Ще настояваме да затварят предприятията, които дават невярна информация на потребителите
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

 

Ще настоявам за затваряне на предприятия, които дават грешна информация върху етикетите на хранителните стоки, заяви в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов. Той коментира дейността на депутатите във връзка със законите за контрол върху хранителната верига и за храните, предаде БГНЕС.

Според Христов не може върху етикета на сиренето да пише, че е от мляко, а всъщност да е с палмово масло. Той коментира, че е допустимо да се произвеждат по-евтини продукти, но да са посочени реалните съставки. „След системни нарушения и 1-2 глоби, свързани с оборота на предприятието, ще настояваме да се пристъпи към затваряне на производства“, обясни Христов.

Сред другите предложения ще бъде забраната на щандовете да се продават неопаковани продукти. След като примерно сиренето се извади от тенекията, вече няма реална информация за потребителя за състава и качествата. Ще се настоява всичко да бъде опаковано, етикетирано, с производител.

Има идея да се въведе и конкретно определение за термините „пресни плодове и зеленчуци“ и „охладено месо“. Практиката сега е да се внася дълбоко замразено месо и да се размразява, като се предлага като охладено. Румен Христов даде пример с Франция, където пресни плодове и зеленчуци са онези продукти, които се доставят от определено разстояние.

„Така турските домати няма да се водят пресни – знаем, че се берат зелени, една седмица се чакат да се зачервят и да се внесат“, обясни той. Целта на предложението е да се подпомогнат българските производители и същевременно да се осигури по-качествена храна на българския потребител.

Утре комисията ще има извънредно заседание, на което ще се обсъжда Законът за Селскостопанска академия. На него Румен Христов ще предложи обединение на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" и Русенския университет. „ Институтът има земя и специалисти, но няма техника. Обратно, университетът има техника, но няма земя. Разговаряли сме предварително, ясно е че това е волята и на двете страни, такава е и световната практика за обединение на изследователските и преподавателски центрове. Искам да направим поне един пилотен проект в тази насока, за да покажем, че това е работещо обединение и това е начинът за действие“, аргументира се Румен Христов. 

#Румен ХРистов #предприятия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"