Нобеловата награда за икономика отиде при британец и финландец за принос в теорията на договорите

Нобеловата награда за икономика отиде при британец и финландец за принос в теорията на договорите
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

 

Тазгодишната Нобелова награда за икономика е присъдена на работещ в САЩ британски учен и на финландец за принос към теорията на договорите, предаде БГНЕС.

Оливър Харт се е родил през 1948 г. в Лондон. Сега работи за Харвардския университет в САЩ. Бенгт Холстрьом се е родил през 1949 г. в Хелзинки, а днес е професор в Масачусетския технологичен институт в САЩ.

„Лауреатите от тази година разработиха теория на договорите, която е всеобхватна рамка за анализиране на много различни проблеми н замисъла на договорите, като заплащане на топ мениджърите въз основа на резултатите и приватизацията на дейности от публичния сектор", се казва в решението на журито.

Според специалисти работата на Харт и Холстрьом е новаторска и е поставила "интелектуална основа" за разработването на политики и институции в много области, от законодателството на несъстоятелност до политическите конституции.

Двамата учени ще си поделят паричната премия за Нобеловата награда, възлизаща на 826 000 евро.

Миналата година наградата по икономика беше присъдена на американския учен Ангъс Дийтън за неговата новаторска работа в областта на бедността.

#Нобелова награда за икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"