Наков: 38% от населението на ЕС е с психични заболявания

Наков: 38% от населението на ЕС е с психични заболявания
Източник: www.pernik1.com
A A+ A++ A

10 октомври е Световният ден на психичното здраве. Тазгодишната кампания под мотото ,,Психологическа първа помощ" е фокусирана върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти, или не са, предаде БНР.

Хиляди хора с психични заболявания по света са до голяма степен дискриминирани и не получават адекватна грижа. В Клиниката по психиатрия на Александровската болница са въведени програми, които се посещават както от хоспитализираните, така и от вече изписаните пациенти, като най-успешните са психообучение за различни пациенти с тревожност, депресия, шизофрения, музикотерапия и хорово пеене, арт терапия, театрално ателие, социален клуб, релаксация, литературен клуб. През клиниката преминават годишно над 1 500 болни, като повече от 60 процента от тях са включени в рехабилитационните програми.

38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Владимир Наков и допълни, че когато се формулира проблемът за психичното здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болест, а всъщност психично-здравни проблеми имат голяма част от населението.

"По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%. Хората с тежки психични заболявания са около 1% от населението. Има много голям процент неразпозната и нелекувана болестност. Това се дължи на психиатричната стигма. Хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, биват дискриминирани", допълни още той.

Той беше категоричен, че за реформа в истинския смисъл на думата в психиатрията помощ не може да се говори. Правилата от 2002-ра в извънболничната психиатрична помощ не са променени, даже се се влошили.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"