Все по-малко читатели на архиви, но се увеличава броят на онлайн потреблението

Все по-малко читатели на архиви, но се увеличава броят на онлайн потреблението
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Тенденцията е все повече да намалява броят на читателите, които поръчват архивни единици в читалня. За сметка на това се увеличава броят на потребителите на сайтовете на архивите. Преди всичко младите хора са потребители на сайтовете, а по-възрастното поколение предпочита на живо да пипне документите с ръцете си.

Това заяви на пресконференция председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев, пише БГНЕС.

На 10 октомври преди 65 години в България е създадена институцията държавни архиви. По този повод днес се пуска и актуализирана интернет страница на Държавна агенция „Архиви”, която има за основна цел да подобри достъпа на потребителите до информация за Държавна агенция „Архиви”, всички нейни структури и услугите, които предоставя агенцията. „Акцентът е в постигане на динамичност и актуалност при представяне на важни и актуални новини за дейността на агенцията. Създадена е и възможност отделните държавни архиви д поддържат с актуална информация своите архиви новини. Изцяло нова е и рубриката, в която се представят дарителите на Държавна агенция „Архиви”, разказа доц. д-р Михаил Груев.

Друга част е и нов сайт, посветен на произведенията на изобразителното изкуство, които се съхраняват в системата на държавните архиви. „Работата с културните институции през последните години ни накара да преоткрием този ресурс като изключително ценен за националната ни култура. Това ни мотивира да се опитаме да съберем значителни произведения на националното изкуство, които са постъпвали във фондовете на архивите по различно време”, поясни председателят на Държавна агенция „Архиви”.

Най-честно това е ставало през личните фондове на художници, но понякога и чрез писатели или композитори, с които съответните художници са поддържали връзка и са им подарявали свои картини. Доц. д-р Груев обърна специално внимание на покойния син на Бистра Винарова и Симеон Радев, който е дарил цялото си имущество на Държавна агенция „Архиви”, включително и богата художествена колекция на Бистра Винарова.

Друго дарение, на което се спря доц. д-р Михаил Груев е апартаментът и цялостно имущество на скулптура проф. Анастас Дудулов от неговата сестра. „Оказа се, че след смъртта му през 1971 г. никой не е влизал в ателието и мазето на скулптура. Там бяха намерени скулптури, които се показват за първи път на българската публика в зала в Държавна агенция „Архиви”, обясни доц. д-р Груев.

Той не пропусна да се похвали и с различни, и интересни постъпления през 2016 г., като поредна регулярна пратка документи на Министерски съвет за периода до 1996 г. От друга страна от личните фондове, които са постъпили през последната една година, той отбеляза фонда на тюрколога проф. Емил Боев, който съдържа стотици ролкови магнетофонни записи на различни тюркски диалекти, които вече са изчезнали от говора на българските турци.

Предстои и регистрация на фондовете на големия оперен певец Борис Христов, които получихме през последната година, на диригента Емил Чакъров. До края на годината предстои публикуването на списъците на загиналите в Първата Световна война. „Тъй като цифрата на убитите надминава 100 000 се е наложило да се работи още по тях. Така ще окомплектоваме списъците на всички загинали във войните, в които модерната Българска държава участва”, обясни председателят на Държавна агенция „Архиви”.

В днешния ден бе обявен и читател на годината за 2015 г. измежду всички регионални архиви и Държавна агенция „Архиви”. Румен Иванов от Перник получи титлата за своите прекарани 120 дни през изминалата година в читалнята на Пернишкия архив. Читателят получи плакет на агенцията и грамота за читател на годината. Румен Иванов е издирвал кметовете след Освобождението в област Перник, както и историята на своя род. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"