СГС ще гледа делото за сградата, която затрупа и уби две жени

СГС ще гледа делото за сградата, която затрупа и уби две жени
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

 

Софийски градски съд ще гледа делото за срутената сграда на ул. „Алабин”, която погреба две млади жени, предаде  БГНЕС.

На предишното заседание на 7 юли 2016 г. съдът не даде ход на делото, като причината за това беше, че един от частните обвинители Мариян Христов поиска служебен адвокат. Така близо 10 години след началото на разследването, ход на делото все още не е даден.

Един от подсъдимите - Манчо Иванов, не се яви на делото през юли и беше представляван само от адвоката си. Иванов е собственикът на фирмата, която е извършвала почистването на срутилата се сграда. Двама прокурори са оказвали в миналото натиск да няма дело. Това заяви на предишното заседание по делото Александрина Чемишева - майка на едно от загиналите момичета.

“Самият срок доказва, че прокуратурата не е работила добре. Надявам се сега да промени нещата”, добави Александрина. Тя заяви, че си спомня за първите двама прокурори, които са искали да бъде приключено делото със заключение, че сградата се е самосрутила, след което следващите прокурори доказаха, че не е така и стигнахме сега до Софийски градски съд.

“Определено имаше натиск. В лицето на двама прокурори - Чавдар Ангелов и Първолета Никова. Те точно за това работеха - да няма дело”, категорична беше Александрина. Тя се надява да излезе истината за случилото се, независимо, че има хора, които са забравили какво се е случило преди 10 години, както и такива, които вече са починали.

“Това е най-лошото, което може да се случи на една майка и на едно дете”, каза тя в отговор на въпрос как се е променил животът й през тези 10 години. “Институцията не стои зад гърба ми” - това е усещането на жената, след като се е проточило делото толкова години. “Явно съдът защитава престъпниците в тази страна”, допълни тя. В момента тя се надява съдът да компенсира застоя за тези 10 години с правилен изход от делото сега. Тя обаче е реалист и не очаква делото да приключи по-рано от още 10 години. Чемишева каза също, че ще иска максималното, което съдът предвижда за подобно деяние, но какво ще отсъди съдът е отелен въпрос и никой не може да каже каква ще е присъдата.

Настоящите виновници за това, което се случи преди 10 години са подминати. Това заяви адвокат Костадин Симеонов, който защитава подсъдимите Николай Симеонов и Петър Петров. Те са архитектът и наблюдателят на ремонтните работи по сградата на ул. “Алабин”. Според него става дума за сграда, която е била занемарена и изоставена. Той смята, че ако сградата не е била паднала на 19 септември 2006 г., е щяла да падне на друга дата. По думите му “виновни са общината, жилфонд и редица други организации, които са довели сградата до това състояние”.

Адвокатът разказа, че след като е била сменена собствеността с идеята тази сграда най-после да бъде укрепена, е започнало почистване на сградата - отвътре са изнасяни боклуци. Не са събаряни подпорни стени и колони, защото в сградата няма колони.

“Сградата е реституирана на едно еврейско семейство, което я продава в момента, в който се е произнесъл съдът. Собственикът при продажбата е снимал имота и е искал да се направи конструктивен проект за това какво да се прави, за да бъде сградата укрепена, защото е била в много тежко състояние. Освен това по време на войната е била ударена и от бомба, която е разрушила горния етаж и покрива на сградата. След което е била сложена временна конструкция, което обаче не е предотвратило от течове, а през 2003 г. е проведено обследване на сградата по заповед на община Средец и е констатирано всичко това, но нищо не е било направено.

За проточването на делото вече 10 години, Симеонов заяви, че делото е било прекратявано след извършена техническа експертиза, след това съдът е отменил постановлението за прекратяване и преди три години прокуратурата е решила да предяви обвинения първо на двама души, а след това и на още двама. Според адвоката “някой просто го е бил забравил това дело, защото по делото не личи нищо да е правено за доста големи периоди от време”.

Виновните институции, според Симеонов са „Софжилфонд”, община Средец и Министерство на културата, защото сградата е била обявена за паметник на културата, но не е било предприето нищо за укрепването й.

Относно показанията на един от свидетелите - Александров, който казва, че докато са работили по сградата тя е започнала да се срутва, адвокат Симеонов посочи, че този свидетел е дявал няколко пъти показания и всеки път са били различни. Това е свидетелят, който майките са записвали сами и са пратили записа на прокуратурата. Адвокатът е категоричен, че този свидетел никога не е влизал на обекта, но това е основният свидетел на обвинителите и върху неговите показания е построено прокурорското обвинение.

Симеонов обясни също, че има две експертизи по това дело - едната е шесторна и е от самото начало. Според нея основният проблем е в построяването на сградата през 1914 г. , където от гледна точка на икономията е била спестена една стена и “по някакъв начин сградата е била закачена за съседната сграда, но не е било направено като хората това, след падането на бомбата и качествената експлоатация, сградата е била в аварийно състояние”.

Втората експертиза, назначена през последните години показва, че има човешки фактор в падането на сградата и се базира на свидетелските показания на Николай Александров.

Адвокат Симеонов заяви, че има използвана техника в почистването на сградата. Изкъртени са били плочки и е почистена мазилка от калкановата стена с канго.

БГНЕС припомня, че 5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 г. За смъртта на двете момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които загинаха под развалините, са обвинени четирима души - собственикът на сградата Георги Кирчев - управител на фирма "Хрисома", собственик на сградата, инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Повече от 6 години след инцидента – през ноември 2012 г., Софийски градски съд (СГС) повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие. През май месец миналата година частично бе прекратено наказателното производство по случая и делото бе върнато на СГП за продължаване на процесуалните действия.

В годините назад проверка в Търговския регистър показа и, че "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ. Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. 

#Софийски градски съд #сграда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »