РЦБ може отново да намали лихвени ставки до края на годината

РЦБ може отново да намали лихвени ставки до края на годината
Източник: nuina.net
A A+ A++ A

Руският икономически министър Алексей Улюкаев заяви в понеделник, че е възможно по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент до края на годината, съобщава Интерфакс, предаде БНР.

Г-н Улюкаев посочи, че дори ако основната лихва бъде отново понижена, все още ще има възможност да бъде постигната целта на Руската централна банка (РЦБ) за намаляване на инфлацията в страната до 4% до края на 2017-а година, тъй като инфлацията е обвързана в по-голяма степен с потребителска активност, която в момента е ниска.

Централната банка на Русия намали основния си лихвен процент в средата на септември и Управителния съвет обеща да няма повече съкращения през тази година, тъй като остават в сила дългосрочните инфлационни рискове.

Министърът на икономиката също така заяви, че брутният вътрешен продукт на Русия може да нарасне през четвъртото тримесечие, слагайки край на рецесията, провокирана от много ниските петролни цени и от наложените преди време Западни санкции.

В отделен доклад, оповестен в понеделник, Руската централна банка пък посочи, че икономиката на страната може да отбележи лек растеж още през третото тримесечие на годината. "Динамиката на краткосрочна бизнес активност се е подобрила през септември", се отбелязва в този доклад. РЦБ също така заяви, че руската икономика може да започне да нараства бавно през 2016-а година, отчасти поради възстановяване на бизнес активността.

#Алексей Улюкаев #РЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"