От днес са активни нови електронни услуги в страницата на НОИ

От днес са активни нови електронни услуги в страницата на НОИ
www.bgsever.info
A A+ A++ A

 

От 10 октомври 2016 г. на Интернет страницата на института е активна нова административна електронна услуга с ПИК и ЕГН „Подаване на документи, удостоверяващи обучение в други държави за продължаване срока на изплащане на наследствени пенсии“, съобщи БГНЕС.

Услугата е насочена към физически лица, получаващи наследствени пенсии при условията на чл. 82, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, които се обучават в други държави. С подаването на документ, издаден от съответното учебно заведение в началото на всеки семестър или учебна година, лицата, навършили 18-годишна възраст, удостоверяват качеството си на учащ с оглед продължаване срока на изплащане на наследствените им пенсии.

Документът следва да е преведен на български език от оторизирана от Министерството на външните работи на Република България агенция за преводи или от консулски или дипломатически служител в държавата по произход на документа. В зависимост от страната на произход, документът трябва да бъде оформен и в съответствие с разпоредбите на двустранните или многостранните международни договори, по които Република България е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа. Документи, издадени от едно и също учебно заведение, се изискват оформени по този ред само при първоначалното им подаване.

НОИ уведомява регистрираните с квалифициран електронен подпис (КЕП) потребители на уеб-приложението „Електронен регистър на болничните листове и решенията по обжалването им”, достъпно през Интернет страницата на института, рубрика Е-услуги/еБолнични листове, че в раздел „Справки“ на приложението е публикувана нова справочна услуга: „Справка за представени в НОИ данни от издадени болнични листове“. Във връзка с разпоредбата на чл. 6, ал. 5 от Наредбата за медицинската експертиза информираме, че справката съдържа данни от болнични листове, издадени след 01.01.2015 г.

Целта на услугата е лекарите да бъдат подпомогнати при спазване на разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки на медицинските експертизи. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"