Задържаният сириец подготвял мащабен атентат като в Париж

Задържаният сириец подготвял мащабен атентат като в Париж
nakratko.bg
A A+ A++ A

 

Сириецът Джамбер Албакр, задържан тази нощ в източногерманския град Лайпциг, е подготвял в град Кемниц атентати, подобни на извършените в Париж през ноември и в Брюксел през март, съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, пише БГНЕС.

Първата операция по залавянето на 22-годишния сириец Джабер Албакр, заподозрян в подготовка на атентат в източногерманския град Кемниц, провинция Саксония, се провали заради липса на координация между органите по сигурност.

Според сп. „Фокус” чужденецът е пристигнал във ФРГ през февруари и е подал молба за получаване на статут на бежанец, удовлетворена през юни.

Оттогава той е обект на внимание на германските, американските и френските спец служби.

Миналата седмица служители на германското контраразузнаване получили сведения, че Албакр се е снабдил със специално лепило, използвано за направа на експлозиви. В досието на предполагаемия терорист пише, че той има добри познания в тази област.

В петък, ден преди операцията в Кемниц, контраразунаването предало досието на Албакр във върховната федерална прокуратура и федералната служба по наказателни дела. Там класирали досието с втора степен по важност (при първа най-висока от осем възможни), но не предприели нищо.

Затова контра разузнаването в крайна сметка се обръща саксонското ведомство по наказателни дела, което спешно подготвя съботната операция.

Източник на „Фокус” твърди, че съгласуването на действията между оперативните работници и спец частите „се провалило напълно”.

Операцията по залавянето на Албакр започна в събота сутринта, но той се изплъзна. Полицаите успяха само да дадат предупредителен изстрел, но беглецът не спря. В жилището му бяха намерени експлозиви. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"