3 години затвор и солидна глоба за мъж, прегазил момче в Благоевградско

3 години затвор и солидна глоба за мъж, прегазил момче в Благоевградско
www.starozagorci.com
A A+ A++ A

 

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът призна подсъдимия Т. Кулинчев (на 29 години) от с. Бачево за виновен в извършване на пътнотранспортно произшествие в пияно състояние и причинена смърт по недпредпазливост - престъпление по чл. 343, ал. 3 пр.1 б „б“ пр. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 342, ал. 1 пр. 3 от НК вр. чл. 21, ал. 1 от ЗДвП; чл. 25, ал. 1 от ЗДвП и чл. 5 ал. 2, т. 1 от ЗДвП. Той е осъден да изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години и шест месеца, лишаване от право да управлява МПС за срок от четири години, както и да заплати на родителите на загиналия сумата от по седемдесет хиляди лева за всеки един от тях, в едно със законната лихва, считано от 26.12.2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
 
Трагичният инцидент станал по време на Коледните празници през 2013 г. в с. Бачево, общ. Разлог. Вечерта на 25 декември в дома на семейство А. се организирало тържество по случай годеж. Сред гостите били както подсъдимият Кулинчев, така и пострадалият Комаров (на 20 години), роднина на семейството. 

По показанията на една от свидетелките на събитието, подсъдимият пристигнал в дома им като носел със себе си бутилка с ракия, от която отпивал. Консумирането от него на алкохол продължило и след това. Около 03.30 ч. Комаров тръгнал от дома на роднините си като вървял по улица в посока към центъра на селото, като не след дълго седнал на тротоара с мобилен телефон в ръка. Пет минути след него тържеството напуснал и Кулинчев, който се качил в управлявания от него автомобил марка „Мерцедес“ и потеглил в същата посока към центъра. Отсечката била права и добре осветена от уличното осветление, без ограничение на видимостта до мястото на тротоара, на което седял Комаров.
 
 
Подсъдимият управлявал колата с 60 км./ч. при разрешена скорост за движение в населено място 50 км./ч. и след употреба на алкохол. Тъй като в лентата му за движение имало паркиран лек автомобил, той предприел маневра заобикаляне и навлязъл в насрещната. Движел се плътно вляво, именно до левия тротоар, където бил седнал Комаров, когото не забелязал. Последвал удар с предна лява част на автомобила вдясно на тялото на пострадалия. Свидетели от къщата наблизо чули странен шум откъм улицата, излезли навън и видели лежащия по гръб човек, за което незабавно сигнализирали на телефон 112. Тъй като медицинският екип се забавил, с помощта на подсъдимия преместили пострадалия на задната седалка на лекия автомобил на свидетеля и го транспортирали до МБАЛ – Разлог. Въпреки оказаната лекарска помощ към 6 ч. сутринта Комаров починал. 

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза сочи, че смъртта на пострадалия се дължи на съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма, довела до остра недостатъчност на мозъчните функции и фатален край. В кръвната проба, взета от подсъдимия, е установено наличие на етилов алкохол в количество 1,04 промила. 
Първоинстанционната присъда подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд. 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници