Политолог: Въпреки неубедителния резултат на Клинтън в дебата, тя е подебителят

Политолог: Въпреки неубедителния резултат на Клинтън в дебата, тя е подебителят
novinite.eu
A A+ A++ A

 

Професорът по политология на Нюйоркския университет Джин Зейно смята, че на втория телевизионен дебат между претендентите за президентския пост е победила Хилари Клинтън, макар предимството й да не бе убедително.

„Мисля, че тя победи по точки, с неголямо предимство, но това не беше нокаут“, констатира експертката пред ТАСС. Тя уточни, че би поставила на Клинтън оценката „добър“, а на Тръмп „добър минус“, пише БГНЕС.

„Клинтън се справи напълно, не допусна груби грешки, но тя действаше внимателно и не съумя да притисни и да смачка Тръмп, въпреки че тези почивни дни бяха за него едни от най-лошите през цялата президентска гонка (публикуванито записи на изявленията му за жените – ред.). Това свидетелства за слабост в организирането на кампанията на Клинтън“, констатира Зейно. „Тръмп дойде на дебата уязвен и с отслабнали позиции, той можеше и да признае поражението. Но вместо това той съумя да издържи, да отговоря на въпросите“, изтъкна още политоложката. Според Зейно кандидатката на Демократическата партия успя да представи „какво е направила, докато е била на държавната служба, а също какво разчита да направи“. Неудачни обаче за нея бяха моментите, когато „тя мина в защита заради скандала с имейлите и прибягна до обяснения заради платените си изказвания на Уолстрийт“.

Докато Тръмп разумно се възползва от публикацията на сайта на организацията Wikileaks ("Викиликс") за стенограмите от платените речи на Клинтън, изтъкна Зейно. Особено подходящо бе неговото сравнение с 16-ят президент на САЩ Авраам Линкълн. Тръмп напомни, че той се е славил със своята честност и добави, че „голямата, голяма" разлика на Линкълн от Клинтън.

Зейно смята също, че извинението на Тръмп за вулгарните му изказвания за жените бяха твърде неудачни. Освен това той не трябваше да „заплашва, че ако стане президент, ще прати Клинтън в затвора“. Такива ремарки са недопустими, каза експертката.

На свой ред професорът по политология от Университета на щата Тенеси Андрей Коробков изтъкна, че според него именно кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е удържал неочаквана победа. „За моя лична изненада изглежда, че победи Тръмп. Двамата кандидати бяха стегнати, никой не се провали. Хилари както винаги бе много по-ефективна с цифрите, с програмите, но Тръмп прояви чувство за хумор, той бе много по-стегнат, по-дисциплиниран от обичайното, той достатъчно ефективно посочи двата главни проблема на Хилари“, смята експертът. „Първият са многобройните грешки, които тя е извършвала в годините като държавен секретар и в предишните периоди от своята дейност. Второ, той твърде ефективно показа, че тя представлява елитите и има много сериозни проблеми със закона“, поясни политологът. Според него Тръмп успял да се измъкне от неприятната за него тема, свързана с публикуването на записите за разговорите му относно жените.

Експертът посочи също, че в момента е налице „небивала в американската история ситуация, когато почти цялата политическа върхушка, включително двете партии, и абсолютното мнозинство от информационни източници работят срещу един кандидат – Тръмп. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"