Политолог: Цачева не може да блесне с някакви особени изяви, трябва да излезе от сянката на Борисов

Политолог: Цачева не може да блесне с някакви особени изяви, трябва да излезе от сянката на Борисов
www.novini.bg
A A+ A++ A

 

Цецка Цачева трябва да открои себе си като политически фактор, да излезе от сянката на Борисов Борисов. Това каза за Агенция „Фокус” проф. Георги Карасимеонов, преподавател по политология и доктор по право и философски науки в СУ „Св. Климент Охридски” във връзка с предстоящите избори на 6 ноември.
 
 
На въпрос дали са се скрили партиите зад инициативни комитети проф. Георги Карасимеонов уточни, че това е формула, която се използва за привличане на повече гласоподаватели за съответната кандидатура. „От гледна точка на лидерството имаме силни личности – Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов, а и Цецка Цачева, също така ръководна фигура, има и други, които тепърва ще покажат дали имат лидерски качества – Радев, Трайков. Редица от тях не са второстепенни политици, нищо че лидерите на основните партии не се явяват на изборите”, заяви той. 

Според него има логика Цецка Цачева да е издигната от партията нищо, че тя не е рейтингова фигура. Тя заема такава позиция – председател на Народното събрание, в която тя не може да блесне с някакви особени изяви. Тя е преди всичко, както сама се обяви – първа сред равни. Основната ѝ дейност е да балансира, да търси консенсус, да осигурява конструктивната работа на парламента. Това е втората по ранг фигура в страната, като политическо и държавно лице. Преди всичко един президент трябва да бъде много добре подготвен юридически. На второ място да е с достатъчно политически опит. Трето, да има характер за поста – особено да постига съгласие”, заяви той.

По отношение на това има ли ГЕРБ конкуренция в дясното политическо пространство проф. Георги Карасимеонов отбеляза, че има такава в лицето най-вече на Реформаторския блок и Трайчо Трайков. „От гледна точка на политическото влияние, ГЕРБ е с много по-голяма подкрепа сред българските граждани. Има конкуренция, но чак такава, че да застраши лидерската позиция на партията в дясноцентристкото пространство – не виждам”, коментира проф. Карасимеонов. 
Във връзка с партиите вляво, че не постигнаха обединение и дали ще се отрази на резултатите им той смята, че това за тях не е положително. „Особено като имаме предвид, че Румен Радев тепърва трябва да се докаже като политическо лице. Той може да е много добър генерал, пилот, но за президент се иска човек да бъде много добър политик. Политик с познания за международната обстановка, за световните събития, човек с познания за вътрешната ситуация, с визия, с перспективи. На фона на Радев, Ивайло Калфин и Татяна Дончева изглеждат по-подготвени и стабилни в това отношение. Няма да му е лесно в състезанието вляво, особено на дебатите”, добави той. По думите му ще има фрагментация на вота в лявото пространство, което ще се отрази негативно на кандидата на БСП.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници