10 общини бяха наградени в конкурса "Екообщина" за 2016 г

10 общини бяха наградени в конкурса "Екообщина" за 2016 г
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Конкурсът „Екообщина” за добри и устойчиви практики в управлението приключи успешно. През този уикенд, в курорта Албена на 11-ата годишна среща на общините кметове, общински съветници и експерти на местната власт проведоха редица дискусии по проблемни теми и възможности за сътрудничество. Беше подписано и споразумение за партньорство между Министерския съвет и Националното сдружение на общините в България, предаде БНР.

На финала на форума бяха обявени и раздадени и наградите в конкурса „Екообщина“. 

Стартът на конкурса „Екообщина“ бе даден през март тази година по инициатива на Посолството на Франция в България и в партньорство и съучастие на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Шест месеца по-късно в състезанието са 31 общини с 48 проекта. Регламентът предвиждаше 8 малки и големи градове лауреати (с население с повече или по-малко от 10 000 жители). Победителите обаче се оказаха повече.

В категория „Устойчиво управление на водите“ наградените са общините Годеч и Габрово. За „Устойчиво управление на отпадъците“ бяха отличени Каспичан и Търговище. Общините Брацигово и Златоград бяха над конкурентите си по отношение на „Енергийна ефективност на сградите“.

В последната категория - „Устойчива мобилност“ имаше по двама победители - Бобов дол и Сливница и Велинград и Костенец при по-големите.

Домакин на церемонията по награждаването беше Доминик Вааг, първи съветник и временно управляващ френското посолство в България. Тя подчерта положителния ефект на инициативата както за общините, така и пряко за подобряване услугите за населението. Заради успеха на конкурса „Екообщина“,г-жа Вааг обяви, че Френското посолство ще продължи инициативата и през 2017 г.

Научете повече за конкурса и за победителите от репортажа на Георги Нейков и разговора му с един от победителите Васко Стоилков, кмет на община Сливница. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"