ФАКТ! Споразумението между Русия и Турция за "Турски поток"

ФАКТ! Споразумението между Русия и Турция за "Турски поток"
Chronicle.bg
A A+ A++ A

 

Заседанието в Истанбул на руско-турската междуправителствена комисия има голямо значение за руско-турските отношения, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган след разговорите си с руския президент Владимир Путин.

Путин също е останал доволен от проведените преговори с турския си колега и счита че те са били подробни и насочени в редица важни за страната му направления. Той отбеляза, че страните са се договорили и за в бъдеще да предприемат усилия за пълна нормализация на двустранните отношения, съобщава БГНЕС.

Русия и Турция подписаха междуправителственото споразумение за проекта за газопровод "Турски поток". Документът беше подписан от министрите на енергетиката на двете страни след края на преговорите между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

„Споразумението предвижда изграждането на две отсечки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море“, заяви по-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер. Двете отсечки трябва да бъдат построени до декември 2019 г., добави той.

През декември 2014 г. Русия взе решение за изграждането на „Турски поток“, след като се отказа от строителството на газопровода „Южен поток“, свързващ руския черноморски бряг с българския, заради изискванията на Европейския съюз. Причината за отказа бе свързана с исканията на Брюксел „Южен поток“ да отговаря на изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет.

Преговорите по „Турски поток“ бяха прекратени в резултат на кризата в двустранните отношения, избухнала след свалянето на руския бомбардировач Су-24 в края на ноември 2015 г.

С възстановяването на двустранните отношения работата по проекта продължи.

Той предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там до границата с Гърция. Дължината на морската част от проекта е около 910 км, сухопътната част по турска територия – 180 км. Цената на „Турски поток“ бе оценявана по-рано на 11,4 милиарда евро.

Морският участък на „Турски поток ще се строи от руската компания, а сухопътния - от турска, най-вероятно „Боташ“, каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Той добави, че за втория участък от тръбопровода ще бъде създадена съвместна компания. Министърът уточни, че морският участък при всички случаи остава за Русия. На въпрос на журналисти за трета и четвърта отсечка от тръбопровода, Новак отговори, че за момента не се водят преговори по този въпрос.

Русия и Турция се договориха за предоставяне на отстъпки за газа в рамките на проекта „Турски поток“, каза Путин след срещата с Ердоган. Александър Новак от своя страна уточни, че въпросът за отстъпките в цената на руския газ не е обвързан със споразумението за „Турски поток“.

Сътрудничеството между Москва и Анкара по проекта за АЕЦ „Аккую“ създава нова високотехнологична енергийна сфера в Турция, каза президентът Путин. Той подчерта, че „това не е просто строителство на електроцентрала, а създаване на „цяла нова енергийна високотехнологична сфера в Турция с предоставяне на технологии и обучение на кадри". Той добави, че в момента в Русия се обучават за работа в тази сфера повече от 200 млади турски специалисти. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници