Бан Ки Мун иска разследване на военните престъпления в Сирия

Бан Ки Мун иска разследване на военните престъпления в Сирия
БТА
A A+ A++ A

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова отново Съвета за сигурност да възложи на Международния наказателен съд разследването на военни престъпления в Сирия, съобщава БГНЕС.

„Моля и настоявам Съветът за сигурност да повдигне отново въпроса пред МНС”, каза той през журналисти. През 2014 г. подобно искане беше повдигнато от Франция, но блокирано от Русия и Китай, които наложиха правото си на вето. В края на миналата седмица Русия наложи вето и на проекторезолюцията за Сирия, която предвиждаше край на въздушните бомбардировки в Алепо и боевете, припомнят още от агенцията.

От ООН призовават и за взимане на мерки за подвеждането под отговорност на извършителите на кървавото нападение по време на траурна церемония в Йемен тази събота. По данни на ООН, от въздушните удари тогава са загинали над 140 души, а ранените са над 520.

15-членният съвет има правото да предаде страна на Съда в Хага, който да разследва военното престъпление. Това вече е било правено за войната в Либия и геноцида в суданската провинция Дарфур. За момента обаче, в Съвета цари дълбоко разделение между Русия, която предлага военна помощ на президента Башар ал-Асад, и Запада, който подкрепя бунтовническите сили. 

#Русия и Китай #Алепо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници