От третия спасителен пакет Гърция получи само 1,1 млрд. евро

От третия спасителен пакет Гърция получи само 1,1 млрд. евро
Chronicle.bg
A A+ A++ A

 

Министрите от еврозоната отпуснаха на Гърция 1,1 милиард евро от одобрената през август третата спасителна програма след изпълнението на Атина на обещаните строги реформи.

„Гърция приключи с изпълнението на всички 15 реформи засега. Това открива пътя за изплащане на 1,1 млрд. евро”, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Останалите 1,7 милиарда евро от първия транш, които ще помогнат за погасяването на просрочените задължени на Гърция, ще бъдат изплатени на 24 октомври, заяви гръцкият министър на финансите Евклид Цакалотос. Причина за изненадващото разкъсано плащане са съмненията на Германия относно постигнатите резултати на Гърция, съобщава БГНЕС.

Към момента Гърция изпусна няколко крайни срока за провеждане на нови реформи, за да отключи достъпа си до спасителните заеми, и най-вече, да започне преговори за облекчаване на дълга по-късно тази година.

След кризата през 2015 г. Гърция спечели спасителна програма на стойност до 86 млрд. евро, която е третата подред и която трябва да бъде реализирана през следващите три години. За да получи в момента жизненоважната сума, Гърция трябваше да въведе 15 на брой промени в закона, обвързани със създаването на приватизационен фонд и реформи в енергийния сектор.

Миналата седмица Атина заяви, че дългът на Гърция ще нарасне до 315 милиарда евро или 178,9% от БВП. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »