Ще се водят преговори за първите репарации за жертви на военни престъпления

Ще се водят преговори за първите репарации за жертви на военни престъпления
Flashnews.bg
A A+ A++ A

 

Международният наказателен съд e на път да вземе поредното си значимо решение. Този път усилията са насочени към създаването на първите по рода репарации за жертвите на военни престъпления. Акцентът ще бъде поставен върху страданията на децата войници по света.

Два дни на безпрецедентни изслушвания ще се проведат тази седмица в Трибунала в Хага, за да се определят какви са най-ефективните методи на действие и каква точно трябва да бъде сумата, която да бъде присъдена на децата, принудени да станат част от бунтовническата армия на осъдения конгоански военноначалник Томас Лубанга между 2002 и 2003 г, пише БГНИС.

Към момента един милион евро са били отделени по случая Лубанга от „Доверителния фонд за жертвите” (Trust Fund for Victims) - независим орган, базиран на същите принципи, заложени и в основата на учредяването на МНС през 2002г. Сега фондът търси одобрение от съда за финансовото подпомагане и реабилитацията на травматизираните жертви в източната част на Демократична република Конго. Все още не е ясно колко ще бъдат привилегированите жертви, тъй като фондът ще бъде натоварен със задачата да изготви списък с имена. Пред АФП говорителят на съда изтъкна обаче, че става дума за „колективни, а не индивидуални парични обезщетения”.

Засега е изготвен план, който цели да помогне на жертвите с „помиряването им с техните семейства и засегнати общества”, както и да допринесе за „ефективната реинтеграция на децата бивши войници.”. Много от тях все още страдат от социална стигма и срам и са считани за „изгубено поколение”, което е неспособно да се приспособи отново към цивилизования живот - момчетата са категоризирани като "престъпници" и "насилници", а момичетата – като „опетнени”.

През март 2012 г., Лубанга беше единодушно признат за виновен в отвличането на малки деца от домове, училища и футболни игрища и принуждаването им да станат част от редиците на неговата милиция, бореща се в богатия на злато регион Итури в Демократична република Конго. Според правозащитните организации, жертвите загинали в конфликта между 1999 и 2006 г. наброяват над 60 000 души. За момента обаче само 31 са потенциалните жертви, които са били интервюирани и оценени досега. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"