Държавна Агенция за бежанците предлага промени в процедурите за убежище на мигрантите

Държавна Агенция за бежанците предлага промени в процедурите за убежище на мигрантите
Източник: kanal3.bg
A A+ A++ A

Агенцията за бежанците ще предложи законови промени, ограничаващи движението на лицата, които са в процедура за предоставяне на убежище. Това заяви председателят на агенцията Петя Първанова. По думите ѝ, законовите промени се налагат, защото често се случва мигрант, регистриран например в Харманли, да бъде открит в София, предаде БНТ.

Над 12 000 души са потърсили закрила у нас през 2016 година, като 375 от тях са получили статут на бежанец, а на 302 е оказана хуманитарна помощ. В момента близо 5400 души чакат решение. Предвижда се да бъдат създадени помещения от затворен тип в Пъстрогор и част от центъра в Харманли. Ако предлаганите промени в закона бъдат приети, мигрантите ще могат да се движат само в областта, в която са регистрирани. 

"В закона за убежището и бежанците трябва да бъде извършена промяна. До момента законът предвиждаше лицата, които са в процедура, търсещи закрила, да имат право да се движат свободно на територията на цялата страна. Това трябва да се промени и те да се движат в определени зони. Важно е да не бъдат накърнени други права и те да имат достъп до социални, медицински и образователни услуги. Не би трябвало да имат необходимост да се движат в цялата страна. Настанени са в центровете, за могат да са налични тогава когато са необходими за целите на процедурата", коментира още Първанова.

#Петя Първанова #бежанците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници