Неочаквана финансова криза удари Белгия

Неочаквана финансова криза удари Белгия
Източник: www.economic.bg
A A+ A++ A

Белгийското правителство е разтърсено от неочаквана криза, свързана с преговорите около нуждата от осигуряване на допълнителни четири милиарда евро за бюджета, съобщиха местни медии, предаде БНТ.

Снощи преговорите между партиите в управляващата коалиция са били провалени. Днес е първият работен ден на Федералния парламент в новия политически сезон, а традицията повелява в началото на сесията премиерът да представи слово за политиката в следващите месеци. Изявлението на премиера Шарл Мишел днес е отложено заради провала на преговорите.

Възникналата криза дава отражения и във външнополитически план, тъй като вицепремиерът и министър на външните Дидие Рейндерс няма да може да замине навреме за Токио, където вече започна държавното посещение на краля на Белгия Филип. Конституцията налага министър или вицепремиер да придружават държавния глава при подобни посещения, но заради преговорите Рейндерс останал в Брюксел по-дълго от очакваното.

Той ще отиде в Токио едва след като са приключили церемониите по посрещането на краля и официалният прием, даван от император Акихито. От кралския протокол са уточнили, че основният белгийски закон няма да бъде нарушен, тъй като Рейндерс е запознат и е утвърдил речта на крал Филип в Япония предварително.

Провалът в бюджетните преговори в Брюксел е настъпил, след като една от партиите в коалицията е настояла за по-справедливо облагане на богатите. Това искане е основен мотив на протестиралите няколко пъти в последната година десетки хиляди белгийци. Мнозинството в правителството предлага търсените четири милиарда евро да бъдат набавени с намаляване на разходите за здравеопазване и социални дейности (пенсии, обезщетения за безработица), както и с повишение на данъците върху приходите от недвижима собственост. Вътрешната правителствена опозиция е на мнение, че е необходимо да бъде наложен данък от 30 на сто на притежателите на акции.

#Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"