Министър Василева: 4,740 милиона лева са приходите от консециите

Министър Василева: 4,740 милиона лева са приходите от консециите
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Чрез новия закон за концесиите се обезпечава цялостна национална рамка за стимулиране на икономическата активност, затова приветстваме ползването на минералните води в обхвата на закона. Чрез него се регламентира и опростява ползването на концесионни права от концесионерите.

Това заяви днес министърът на околната среда Ивелина Василева по време на дискусията „Бизнес на светло” по темата „Прозрачност и ефективност на концесиите в България”.

Във форума участие вземат вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Теменужка Петкова и Николина Ангелкова, както и представители на институциите и бизнеса, пише БГНЕС.

Нашата цел е насърчаване на ефективното оползотворяване на природните ресурси, продължи министърът. Какъв е нашият опит до този момент? От края на миналия век досега министерството контролира и изпълнява концесионни договори за находища на минерални води- 15 на брой и един- за част от територията на национален парк „Пирин”. До какво доведоха изпълнението на тези договори? За периода от 2000 г. насам те донесоха приходи в размер на близо 30 млн. лв. Само за изминалата година приходите на държавата възлизат на близо 5 млн. лв., уточни тя. Част от тях се привеждат на общините, на чиято територия се намират находищата на минерални води. Искаме пълноценно да се оползотворява този безценен ресурс- имаме 102 находища на минерални води, с близо 3800 литра в секунда. Засега не повече от 18% от този ресурс се оползотворява, тази степен на оползотворяване е доста ниска, отчете министърът. Но България трябва да има от тях екологични, икономически и социални ползи, посочи Василева.

В началото на тази година ние започнахме разработване на национална схема, програма за ефективно оползотворяване на минералните води, която ще бъде на разположение на общините, съобщи министърът. Ще им предоставим 70% безвъзмездно финансиране да ползват допълнително финансиране, ще покрием и лихвите по кредитите им. Ще дадем възможност на общините да развиват местната икономика и да привличат инвеститори- развитие на балнеотуризма, на оранжерийно производство, отопление на сгради от геотермални извори, бутилиране на минерални води и др. Нека чрез закона и документите, които подготвяме да увеличим мащаба на ползваните ресурси, призова Василева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници