Томислав Дончев: Новият закон за концесиите е по-добър от всичко, старият беше прекалено чиновнически

Томислав Дончев: Новият закон за концесиите е по-добър от всичко, старият беше прекалено чиновнически
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Законът за концесиите е по-добър от всичко, което сме имали до момента. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на дискусията „Бизнес на светло” по темата „Прозрачност и ефективност на концесиите в България”, съобщава БГНЕС.

Дончев презентира новия закон за концесиите на форума, в който участие вземат и министрите Теменужка Петкова, Николина Ангелкова и Ивелина Василева, както и представители на институциите и бизнеса.

Законът за обществените поръчки, законът за еврофондовете и законът за концесиите са основополагащи закони, които до голяма степен регулират тези отношения, а два от тях вече са факт, продължи Дончев. За да се завърши реформата финалната стъпка е закона за концесиите.

Каква е диагнозата в момента - имаме ли истински случаи на публично.частно партньорство? По –скоро отговорът е „не”, отчете Дончев. Имаме ли едно голямо или средно съоръжение изградено на основата на концесионен режим? Нямаме. Какви са причините - вероятно липсата на готовност и зрелост от страна на държавата, но и свързани с недобро законодателство, продължи вицепремиерът. Необходим е закон в унисон с икономическата логика и, който да защитава държавния интерес. Предложихме точно такъв текст, подчерта Дончев. Защо законът е по-добър от всичко, което сме имали до момента? Предложили сме ясни правила, той е близо до живия живот, старият беше прекалено чиновнически, изчерпателно дава шанс всички възможни сценарии да могат да се случат, обяви Дончев.

Ако някъде е имало бизнес идея, нова услуга, които са останали нереализирани, от това губи не само предприемачът, но и гражданите, посочи вицепремиерът. Институциите трябва да се научат да възлагат концесии по най-добрия начин. Бизнесът също трябва да се научи да излиза с най-добрите предложения, подчерта Дончев. Трябва да имаме вътрешен контролиращ механизъм за цените и сроковете, продължи той. Трябва да има истинско състезание с икономически ползи и този закон мобилизира конкуренцията, категоричен бе вицепремиерът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"