Съпругата на Лукарски: В организирането на семинара не е ангажиран финансов ресурс на Министерство на икономиката

Съпругата на Лукарски: В организирането на семинара не е ангажиран финансов ресурс на Министерство на икономиката
www.trio.bg
A A+ A++ A

 

Съпругата на министъра на икономиката Божидар Лукарски – Ива Йорданова–Лукарски изпрати писмо до Агенция БГНЕС, в което дава подробности за подготвяния от нейната компания семинар за осигуряването на достъп до американския пазар за български стоки. Позицията на Ива Йорданова–Лукарски публикуваме без редакторска намеса:

“Във връзка с Ваша публикация от 10 октомври 2016г., озаглавена „Жената на Лукарски завъртя частен бизнес, ползвайки ресурс на Министерство на икономиката”, бих искала да направя няколко уточнения. Вярвам, че тъй като те са съдържателни, ще намерите за нужно и възможно да ги отбележите във Ваша следваща публикация по темата.

Факт е, че съм съпруга на министъра на икономиката - Божидар Лукарски. Факт е, че чрез своето дружество „Next Stop: Bulgaria”, и с подкрепата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и сп. „Икономика”, организирам двудневен семинар на тема „Бизнес в САЩ – практически насоки за навлизане на американския пазар”. Също така е факт, обаче, че в организирането на семинара не са ангажирани по никакъв начин финансови ресурси на Министерство на икономиката!

В действителност, програмата на семинара предвижда участие на ръководителя на търговската служба към българското посолство във Вашингтон - г-н Иво Константинов. Това участие е планирано да бъде осъществено чрез онлайн връзка, която в съвременното ни технологизирано общество, е нормален и ефективен начин на комуникация. В този смисъл, г-н Константинов нито ще пътува за България, нито ще бъдат харчени средства за неговото участие в семинара, а самият той ще се включи в него в извънработно време. Считам за напълно естествено и дори задължително, участниците в семинара да получат начална информация за механизма на партньорските отношения между български компании и тези в САЩ именно от професионалист, занимаващ се с тези отношения. Излишно е да се казва, но се налага да подчертая, че за това свое участие г-н Константинов няма да получи никакъв хонорар.

В семинара ще участва на живо г-н Владимир Каролев, който освен нещатен съветник в политическия кабинет на министъра на икономиката, е дългогодишен експерт по въпросите на инвестициите и международната търговия. Г-н Каролев нееднократно е подчертавал, че за него излизането на български стоки и услуги на международните пазари е лична кауза и също заяви готовност да участва в семинара без никакво заплащане.

Третият български лектор в семинара съм аз, която имам необходимата квалификация (завършила съм Международен бизнес в колежа Бъркли) и поради няколкогодишното си пребиваване и професионално развитие в САЩ, имам сериозни наблюдения за затрудненията, които българските търговци имат при излизането на американския пазар.

За място на провеждането на семинара избрах СОФИЯ ТЕХ ПАРК, защото считам, че е по-добре компанията ми да заплати средства за наемане на помещения на българско държавно предприятие, чиято идея е именно да бъде център за създаване и развитие на бизнес иновации, а не на чуждестранни вериги хотели, предлагащи подобни възможности. За ваше сведение, сумата от 1620 лв, която „Next Stop: Bulgaria” заплаща на София Тех Парк за наем, е доста по-висока от тази, която ми предложиха няколко четиризвездни хотела в София. Таксата за участие в семинара е предвидена именно, за да покрие наема, поискан от София Тех Парк, както и други разходи по провеждането му, в това число обяд за участниците, кафе-паузи, мултимедии и микрофони, симултантен превод, и др. В бюджета на събитието не са предвидени никакви лекторски хонорари.

В следващите инициативи на „Next Stop: Bulgaria”, планирани за идната година, сме предвидили да проведем подобни семинари в сферата на туризма и земеделието. С настоящето, се възползвам да Ви поканя да присъствате и по възможност да отразите във Вашата медия семинара, като дълбоко вярвам, че точно с подобни действия все повече българските производители и търговци ще увеличават присъствието си на световния пазар. Това е и целта на създаденото от мен дружество.

При интерес от Ваша страна съм готова, след приключването на семинара, да Ви запозная и с конкретните финансови резултати от него. Както при всяко ново начинание, не се очаква те да бъдат отлични, но се надявам , че всяко следващо събитие, ще дава все по-добри резултати, както за участниците в него, така и за самото дружество.”

БГНЕС припомня, че от съобщение на Министерството на икономиката до Агенцията вече стана ясно, че Божидар Лукарски не смята за нередно съпругата му да развива частен консултантски бизнес с компания, с представител на която министърът се е срещал през месец септември 2016 г. “Като юрист, министър Лукарски познава много добре и съблюдава стриктно българското законодателство, като спазва и международно установените практики за етично поведение”, написаха от МИ до БГНЕС. От ведомството уточниха още, че при последната визита на Божидар Лукарски в САЩ, той се е срещал с представител на компанията Робъртс груп. Трима от лекторите на предстоящия семинар са от същата консултантска компания. В позицията си г-жа Лукарски не коментира нищо по отношение на американските лектори, както и съвпадението, че са от компания, с представител на която съпругът й е имал официални разговори. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"