IHS Markit: "Ислямска държава" губи 16% от териториите си

IHS Markit: "Ислямска държава" губи 16% от териториите си
Източник: www.economic.bg
A A+ A++ A

 

Ислямска държава (ИД) е загубила през първите девет месеца от годината контрол върху 16% от територията, която владееше, съобщиха от анализаторската фирма IHS Markit, предаде БГНЕС.

Ислямистите в момента контролират около 65 000 кв. км. в Сирия и Ирак, което е доста под 90-те хиляди квадратни километра, които бяха подчинени на джихадистите в началото на миналата година. Напоследък екстремистката групирвка претърпя загуба на контролирани от нея терени близо до сирийско-турската граница, до която екстремистите на Абу Бакр ал-Багдади вече са загубили всякакъв достъп. ИД търпи загуби и около гр. Мосул, който е най-големият град в нейни ръце.

„Загубата на директен пътен достъп до презграничните контрабандни маршрути към Турция ограничава възможността на групировката да набира нови бойци от чужбина, а в същото време иракското правителство е решено да предприеме офанзива срещу Мосул“, каза Колумб Страк, старши анализатор в IHS Markit.

Иракският премиер Хайдер ал-Абади изрази намерението за изстласкване на ИД от Мосул до края на годината, след като неговите войски превзеха ключовите градове на запад Фалуджа и Рамади.

В същото време от ISH Markit отбелязват, че значително – с 87%, са намалели сраженията между сирийските кюрдски бойци и ИД, откакто Турция започна трансгранични операции, в които взима на мушка и двете въоръжени групи.

Сирийските демократични сили (СДС), водени от кюрдите, са ключов съюзник на САЩ в битката на терен в Сирия срещу ИД. Те изтласкаха джихадистите от големи площи в северна и североизточна Сирия, включително от голяма част от територията, която екстремистите контролираха покрай турската граница. Само че Турция няма доверие на сирийските кюрди поради техните връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Съществува дълбока и скрита конкуренция между доминираните от кюрдите СДС и сунитските протежета на Турция във връзка с противостоящите им амбиции за бъдещето на Сирия.

#ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници