Съдърт в Пловдив остави в ареста обвинените в корупция митничари

Съдърт в Пловдив остави в ареста обвинените в корупция митничари
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста 6-ма от обвинените за взимането на подкупи митничари и гранични полицаи от свиленградската митница. 11 служители бяха задържани при специализирана акция в началото на месеца. На заседанието дойдоха трийсетина митничари, за да подкрепят задържаните си колеги. Те отказаха изявления пред медиите, предаде БНТ.

Митничарите и граничните полицаи били уличени от анонимен свидетел - превозвач който многократно е минавал през пункта Капитан Андреево. Искани му били суми от 70 до 600 долара за по-бързо преминаване без митническа проверка.

"Поведението на всеки един от тях е било изключително нагло и изключително арогантно. Разказва че при всяко преминаване е искано в скобички лепта било то за митническите служители било то за граничните полицаи", заяви Николай Божилов от Апелативна прокуратура - Пловдив.

Получаването на подкупите било заснето от самият свидетел. Показания са дали и двама служители от ДАНС. Според председателят на пловдивския адвокатски съвет Стефан Левашки, който защитава част от задържаните, подкупите за граничните полицаи били 5-10 долара,а за митничарите до 500 долара. 

Стефан Левашки, адвокат 

"Ще търсим по-лека мярка все пак подкупа и обвинението не е нещо ,което да не се е случвало досега, така че рядко има хора обвинени с подкуп, задържани с ефективна присъда особено за такива суми -300 - 400 долара. Малко пак парата е в свирката", коментира адвокатът Стефан Левашки.

От прокуратурата съобщиха, че все още се издирват двама от обвиняемите, които се укриват, а през следващата седмица ще бъдат представени веществени доказателства и записите от граничния пункт от които ще стане ясно кои служители са били на смяна по време на вземането на подкупите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"