Министър Захариева се срещна на работна дискусия с посланиците на ЕС у нас

Министър Захариева се срещна на работна дискусия с посланиците на ЕС у нас
Източник: www.focus-news.net
A A+ A++ A

 

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас. Събитието бе съвместна инициатива на правосъдния министър и посланика на Словакия у нас Мариан Якубоци, представляващ словашкото председателство на ЕС, съобщиха от Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС.

По време на работната дискусия министър Захариева запозна посланиците с конкретните реализирани стъпки в областта на съдебната реформа и първите резултати от тях. В изпълнение на приетите от Народното събрание през последните 10 месеца промени в Закона за съдебната власт, вече са сформирани смесените комисии за атестиране на магистрати. Очаква се Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме подзаконови актове, така че да се проведат първите конкурси за съдии и прокурори по новите правила, заяви Захариева.

Тя акцентира, че очакванията към Инспектората към ВСС са големи във връзка с новите му правомощия. „Провеждат се първите конкурси за назначаване на експерти в инспектората. Съдействала съм лично за разрешаване на въпроса за сградата, така че инспекторите да имат необходимите добри условия“, допълни Захариева.

Правосъдният министър информира още посланиците на страните-членки на ЕС за изработените законодателни предложения за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, целящи ускоряване на наказателното производство, разширяване на приложението на бързото производство и на кръга от лицата, които могат да искат ускоряване на процеса, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице, както и задължени на първоинстанционните съдебни състави да обявяват при произнасяне на присъдата, кога ще изготвят мотивите си.

Промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, предвиждащи реформа в пенитенциарната система, бяха приети от Министерски съвет и предстои да бъдат разгледани в Народното събрание, а новите разпоредби, които уреждат изцяло по нов начин детското правосъдие, бяха поставени на обществено обсъждане, допълни Захариева.

В заключение тя благодари за обективния и професионален доклад във връзка с наказателната политика, изработен от холандски експерти. 

#Екатерина Захариева #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »