Ангелкова: 2016 г. е най-успешната година за туризма. Това е резултат от много работа и усилия

Ангелкова: 2016 г. е най-успешната година за туризма. Това е резултат от много работа и усилия
Източник: www.razkritia.com
A A+ A++ A

 

До този момент 2016 г. е най-успешната година, която имаме в българския туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебат за кадрите в сектора, предаде БГНЕС.

„Резултатите тази година да е толкова успешна не се дължат само на международната конюнктура, а са резултат от много работа и усилия, положени от правителството. Много е важно усилията в тази посока да продължат, защото резултатите, които имаме, освен повод за радост, са и повод за голяма отговорност”, увери Ангелкова.

От думите й стана ясно, че за периода януари-август страната ни е посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което е около 16% ръст сравнение с 2015 г. и повече от 35-40% ръст сравнение с 2010 г.

„Разполагаме и с данни от 1991 и 1992 г. и всички те показват, че досега 2016 г. е най-успешна в пъти сравнение с предходни години. Средно за април и май месец има ръст от 20% за всеки месец, което показа, че стъпките, които предприе Министерството да има фокус към културно-историческия, балнео и спа туризма, винения, голф туризма, са в правилната посока”, заяви ресорният министър.

Според Ангелкова туристите вече не са същите. „Освен традиционната почивка на море или планина, те търсят вече и допълнителни изживявания и услуги. Най-търсени са 4 и 5-петзвездните хотели и те през целия активен летен сезон бяха запълнени на 100%”, заяви тя.

Другият важен въпрос, посочи Николина Ангелкова, е подготовката на специалисти в сектор туризъм. „Имаме спад в наемането на кадри в туризма с около 10%, което показват данните за 2015 г. сравнение с 2014 г. Спрямо тях 92 000 са пряко заетите в сектора, а 366 000 са общо заетите в сектора и свързаните с него индустрии. Това е около 10% спад сравнение с 2014 г. Това показва колко е важен въпросът със задържането на кадрите, за да може да разчитаме на качествен и добър продукт”, категоричен бе министърът на туризма.

2017 г. се очертава да бъде много успешна, но много зависи от усилията, които ще положим, за да затвърдим тази тенденция, заключи Ангелкова. 

#Николина Ангелкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"