"Твърдият" Brexit ще коства на хазната до 66 млрд. паунда на година

"Твърдият" Brexit ще коства на хазната до 66 млрд. паунда на година
Източник: www.banker.bg
A A+ A++ A

Обединеното кралство може да загуби до 66 млрд. британски лири на година, ако се стигне до т. нар. "твърд" Brexit – цялостно излизане на Великобритания от Единния европейски пазар, съобщава на челна страница в-к UK Тimes, цитирайки изтекъл правителствен документ, предаде БНР.

Според същия неофициален документ евентуално категорично напускане на Единния европейски пазар и преминаването на Великобритания към спазване на правилата на Световната търговска организация (WTO) ще предизвика солиден спад с до 9,5% на БВП на страната в сравнение с оставането ѝ в рамките на Европейския съюз.

Черновата на правителствения документ, до която се добрал UK Times, се основава на прогнози от спорно проучване, оценяващо негативното влияние от отказа на страната от ЕС, което е било на разположение на бившия британски финансов министър Джордж Осбърн през април по време на кампанията за референдума. Въпреки че след това Озбърн се оказа изправен пред повсеместни критики по отношение на този доклад, Министерството на финансите и до ден-днешен продължава да държи на направените в анализи изчисления, отбелязва британското издание.

"Министерството на финансите прогнозира, че икономиката на Великобритания ще има по-нисък БВП с между 5,4% и 9,5% след 15 години, ако ние изоставим без уговорки ЕС, като централната прогноза е за по-слаб растеж с около 7,5 на сто. Нетното влияние върху постъпленията в държавния сектор – приемайки, че Великобритания вече няма да има принос в бюджета на ЕС и че текущите постъпления от ЕС бъдат напълно възпроизведени по друг начин – би представлявало загуба в размер между 38 млрд. и 66 млрд. паунда годишно в рамките на следващите 15 години в резултат на по-малкия размер на икономика", се казва още в документа.

Поддържниците на Brexit, които са видели този документите, заявиха пред UK Times, че конкретните числа са нереалистични и подчертаха, че е имало натиск "напускането на единния пазар да изглежда много зле за британската икономика". Но видни активисти по време на кампанията преди референдума на 23-ти юни, които са настоявали за т.нар. "мек" Brexit – запазване на Великобритания в рамките на единния пазар – заявиха за вестника, че документът показва за наличието на "ужасяващи по размер щети" в случай на категорично напускане на Единния търговски блок.

Преди дни консултантската фирма Oliver Wyman оповести свое проучване, според което британската финансова индустрия може да загуби приходи в размер до 38 млрд. паунда в случай на "твърд" Brexit.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"