100 000 лв. платени глоби от концесионери на плажове, трябва да се платят още 620 000 лв.

100 000 лв. платени глоби от концесионери на плажове, трябва да се платят още 620 000 лв.
БГНЕС
A A+ A++ A

 

До момента платените санкции от концесионери на плажове са 100 000 лв. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти, пише БГНЕС.

„До момента наложените санкции са 100 000 лв. реално платени, като са изпратени писма за санкции в размер на 620 000 лв., включително с неустойката на „Слънчев бряг-север”. В 3-дневен срок трябва да се отговори на писмата дали са отстранени нарушенията. В противен случай след моментално тяхното плащане или ги усвояваме от банковата гаранция, която имаме”, уточни министърът на туризма.

Ангелкова съобщи, че в момента работи комисията за концесиите на „Слънчев бряг-север” и „Несебър-юг”. Предстои до 10 дни концесионерите да предоставят предложение какво ще се случва по-нататък с тези две концесии.

От друга страна ресорният министър съобщи, че утре е финалната среща за обсъждане на законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие, в който ще се финализира групирането на плажовете, за да може от следващата година то да бъде факт.

„Предстои до края на годината да отдадем няколко плажа на концесия. Стартирали сме предварителната подготовка по закон на 60 плажа като очаквам поне за 20 от тях да стартират концесионни процедури в зависимост какво ще покажат подготвителните анализи”, обясни Николина Ангелкова.

Тя обобщи, че това лято са извършени около 200 проверки по българските плажове. „До момента приходите, които са постъпили от договорите за наем, по които страна е Министерство на туризма, са около 1 млн. и 100 хиляди лв. Приходите от концесия до момента на база на изплатените вноски, които се плащат на 3 части, са 4 млн. и 800 хиляди лв.”, заяви Ангелкова.

Тя припомни, че след промените ще има възможност за еднократно прекратяване на договора заради цени на шезлонги и чадъри. „Предвидили сме в предстоящите договори за новите концесии това да бъде едно от условията за прекратяване на договора, за да може цените, които са съществен елемент от избора на концесионер и са предложени от него, ще останат такива и няма да бъдат променяни, освен по обективни причини, какъвто е инфлационният индекс”, каза още министърът на туризма. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"