Завършващите "Туризъм" масово стават готвачи и ресторантьори

Завършващите "Туризъм" масово стават готвачи и ресторантьори
ipanov.com
A A+ A++ A

 

Учещите туризъм желаят най-много да станат готвачи и ресторантьори. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов по време на дискусия за кадрите в туризма, пише БГНЕС.

„Промените в Закона за професионалното образование вече са факт. За 2015 година се забелязва стабилна тенденция на увеличаване на приема в сектора на хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Това направление се извършва в 130 професионални гимназии, 25 среднообщообразователни училища”, обясни Стаматов. Общият брой на учениците, които са се обучавали в професионални направления хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг са 14 100 ученици, а в професионално направление – пътуване, туризъм и свободно време – 3607 ученици.

Най-желани професии от учениците са готвач - 4700 ученици в 60 училища, ресторантьор - 6300 ученици в 50 училища, хотелиер - 2800 ученици в 31 училища.

Професиите с нисък прием в направлението са сервитьор, барман - 131 ученици, в 4 училища. Професиите с нулев прием и тази година са камериер, пиколо и портиер.

В направлението „Пътуване, туризъм и свободно време” най-желани професии са организатор на туристическа агентска дейност - 2600 ученици в 36 училища, екскурзовод - 772 ученици в 13 училища, аниматор в туризма - 353 ученици в 9 училища.

Професиите с нисък прием са – планински водач - 83 ученици. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »