Филми от 85 държави се борят за „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм

Филми от 85 държави се борят за „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм
http://www.sbj-bg.eu/
A A+ A++ A

 

Филми от 85 държави ще се състезават тази година в категорията за най-добър чуждестранен филм на наградите „Оскар“, съобщиха от Американската академия за филмово изкуство и наука.

Много от лентите в списъка засягат социални теми като първия филм от Йемен, който достига до списъка - „Аз съм Ноджом, на 10 години, разведен“. Той разглежда въпроса с детския брак в разкъсваната от войни държава, пише БГНЕС.

Филмът от Босна и Херцеговина „Смърт в Сараево“ пък се фокусира върху цял един век на европейски конфликти. Лентата е и носител на голямата награда Сребърна мечка на журито на Филмовия фестивал в Берлин.

Люксембург пък ще се представи с филма „Гласове от Чернобил“ на режисьора Пол Кручет, който се базира на едноименната книга от носителката на Нобелова награда Светлана Алексеевич.

За Германия ще се състезава лентата „Тони Елдман“, която разказва историята на жена, чиято професионална кариера излиза от пътя си след неочаквано посещение от баща й.

Академията ще съобщи кратък списък с номинациите на 17 януари, а окончателните петима претенденти за статуетката ще станат ясни на 24 януари.

Церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ ще се състои на 26 февруари. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници